Rondje

Zaterdagmiddag liep ik voor een boodschap even een rondje door 't dorp. Ik was zomaar twee uur onderweg. Mijn vrouw vond dat het ook wel in een kwartier kon. Hoeveel kennissen en bekenden ik zaterdag tegen kwam en even een praatje met hen maakte... heel veel!

Maar er was nog meer. Ik heb onderaan de markt wel tien minuten staan te genieten bij de aardbeienstand. Twee jongedames verkochten aardbeien. Zagen ze dat er minder dan tien mensen voor hun kraam stonden dan riepen ze als heuse marktkooplui. ,,Aaaardbeien… heerlijke verse aaaardbeien." Prachtig om te zien hoe zulke jonge meiden een goede omzet scoorden.

In de Cultuurfabriek liep ik molenaar Gert van Eden tegen het lijf. Hij had zijn in de vijftiger jaren naar Nieuw-Zeeland vertrokken broer en schoonzus op visite. Ook burgemeester Piet Zoon en zijn vrouw genoten al winkelend van het prachtige lenteweer. Op het Kees Stipplein stond de brandweer met enkele wagens ter gelegenheid van 25 jaar stedenband met Olomouc. Ook hun Tsjechische collega's waren erbij. Jos Schilte, Alie Groebe en Coby van den Heuvel van het platform Olomouc waren ook aanwezig.

Bij het Stadsstrand waren geen activiteiten maar toch zaten en liepen er honderden mensen. De een op de schommel, de ander in het gras of op een bankje met een heerlijk ijsje van Daisy. Je moest wel geduld hebben. Voor de balie van de ijssalon waren het echt Italiaanse toestanden. Tientallen wachtenden voor je.

Toen ik terugliep zag ik Hans van Manen met een pot vissenvoer langs de Brouwersgracht lopen. Prachtig gezicht die vele honderden vissen met sinds enkele weken daartussen enkele reuze koikarpers die zich tegoed deden aan het voer.

Voor mij is zo'n rondje door het centrum altijd genieten. Alleen daarom zal ik Veenendaal niet snel verlaten. Onlangs was ik in Barneveld. Liep daar twee uur rond zonder iemand te spreken. Niks voor mij!

Aart Aalbers