Ronde-miss

Veenendaal-Veenendaal staat weer voor de deur. Op woensdag 21 augustus kunnen wielerfanaten hun hart ophalen. Dit jaar met extra doorkomsten in ons centrum. Ik ben zo'n wielerfan. Vroeger zat ik met m'n ouders urenlang voor de buis om geen demarrage te missen. Wie werd er gelost? Wie ging er op en er over? Wie was de bergkoning en wie de chasse patate?

De afgelopen weken was dan ook genieten. Eerst de Giro d'Italia, vervolgens de Tour de France en straks de Vuelta. En overal draaien Nederlanders op het hoogste niveau mee. Maar nu eerst de Veenendaal-Veenendaal Classic! In een onvergeeflijke daad van onbezonnenheid meende een oud-burgemeester deze dagkoers ooit te moeten omdopen tot het vreselijke 'Foodvalley-classic', maar gelukkig heeft de profkoers inmiddels weer zijn oude naam terug.

Veenendaal-Veenendaal wordt al sinds 1985 georganiseerd in deze contreien en heeft niet voor niets een beschermde status op de internationale wielerkalender. Dylan Groenewegen – de sprinter die ook in Tour de France van zich deed spreken – won de afgelopen vier edities driemaal. En ook andere wielergrootheden hebben Veenendaal-Veenendaal op hun palmares staan. Wat dacht je van Joop Zoetemelk, Jacques Hanegraaf, Jean-Paul van Poppel, Jeroen Blijlevens en Tom Boonen? Voorwaar een lijstje waar veel organisaties voor zouden tekenen.

Ik ben benieuwd wie dit jaar met de kussen van de ronde-missen aan de haal gaat. Ja, Veenendaal-Veenendaal is véél meer dan een rondje om de kerk of een kermiskoers.

Oh ja voor de liefhebber – ik heb nog een Batavus-retro-racefiets uit 1978 in de berging staan? De banden zijn lek en de trapas heeft ook betere tijden gekend, maar als je een sportief vintage decorstuk zoekt, voor vijftig euro mag je 'm komen halen. Alhoewel een kus van de ronde-miss ook onderhandelbaar is.

Jurgen Hillaert