Odyssee

Mijn vader gaf mij voor zijn dood de opdracht mee de Odyssee van Homeros te lezen. Maar pas als ik er aan toe was… Het boek stond in zijn boekenkast, boven zijn bed. Ik had er wel eens in gebladerd en vond het vooral knap ingewikkeld. Ik dacht dat hij het me aanried, omdat ik groot liefhebber van eilanden ben. Maar mijn vader vertelde me dat de Odyssee mij antwoord zou geven op al mijn levensvragen. Het was een ontdekkingsreis naar het leven zelf. Dromen en avontuur, obstakels en verleidingen, creatie en vernietiging. Maar ook trots en vergeving, leugen en waarheid, passie en jaloezie en verraad en liefde. Kortom alle belangrijke thema's van het leven.

Afgelopen week was ik er blijkbaar klaar voor. Leerlingen van het Rembrandt College brachten in theater de Lampegiet een moderne vertolking van dit Griekse meesterwerk. Onder de titel 'Home sweet home' hadden leerlingen en docenten een heerlijke muziektheatervoorstelling geproduceerd. Een verhaal geïnspireerd door de film 'Oh brother, where art thou', die op zijn beurt weer een eigentijdse versie van Homeros' Odyssee was.

De leerlingen van het Rembrandt College overtreffen zichzelf ieder jaar opnieuw. Vorig jaar de Ilias, nu de Odyssee. De Rembrandt-talenten slagen er in een complex verhaal toegankelijk te maken. De mythische speurtocht naar een schat werd een muzikale levensreis met prachtige live-muziek, fraaie kleding en decors. Tot hun blijde verrassing zat ook oud-toneeldocente Marty Overeem in het publiek. Veel van hen hebben bij haar op de Volksuniversiteit de eerste schreden op het toneel- of musicalpodium gezet en deze 'toneelmoeder' volgt de vorderingen van 'haar kinderen' nog op de voet.

Cultuur verrijkt het leven. Daarom is een theater, muziekschool en Volksuniversiteit ook zo belangrijk voor een stad. Het toneel is een geweldig podium om het leven van alle dag eens van een andere kant te bekijken. Ik heb een betoverende avond meegemaakt en deze avond alle uithoeken van het leven gezien.

Jurgen Hillaert