Nederlandermop

U kent ze vast wel…. moppen waarin Belgen als onhandig of dom worden afgeschilderd. Veel Belgenmoppen hebben ook de vorm van een raadsel. Zo hadden we in Veenendaal, tot vorige week, ook een groot raadsel. 'Heeft de Antwerpenaar Gilbert van Schoonbeke (1519-1556) Veenendaal gesticht?' In de vorige eeuw dacht men dat deze Belg de stichter was. Dit raadsel is nu opgelost. De Belgen maken ondertussen over de uitkomst een Nederlandermop. Geef ze eens ongelijk!

Vorige week werd, na 2.300 uur onderzoek, verslag gedaan. Helaas, er was nagenoeg niets over Gilbert te vinden. Zeer waarschijnlijk is Gilbert nooit in Veenendaal geweest en heeft hij in Veenendaal ook nooit gronden in bezit gehad. Een grotere flater kun je als gemeente bijna niet slaan. Je bazuint rond dat Gilbert de stichter is en dat je zijn 500ste geboortejaar uitgebreid met een 'Gilbertjaar 2019' gaat vieren. Een aantal personen in onze gemeente gebruikte zijn geboortejaar als kapstok om het bed in Veenendaal eens flink op te schudden. Dat laatste is op zich niet verkeerd. Maar helaas, de kapstok brak af en ligt nu met jassen en al op de grond.

Ondertussen zitten we in de Veenderij ook met zeven straatnamen opgezadeld. Want niet alleen de organisatoren van het Gilbertjaar liepen voor de muziek uit, ook het college van b. en w. volgde de feestgangers! Aan Antwerpen gerelateerde straatnamen als Schelde, Vogeltjesmarkt en Liefkenshoek werden op 3 juli 2018 goedgekeurd. Geschiedvervalsing? Het is niet de eerste Veense historische misser. In 1949 vierde Veenendaal, ook al onterecht, 17 jaar te vroeg haar 400-jarig bestaan.

Zitten in Antwerpen twee Belgen op een bankje. Zegt de ene Belg tegen de andere: ,,Ik weet nog een goeie Nederlandermop! Wij hebben dit jaar in Antwerpen het Gilbertjaar, maar wist je dat er in Nederland een plaats is waar ze ook een Gilbertjaar hebben? In Veenendaal vieren ze feest omdat Gilbert daar nooit is geweest…!"

Aart Aalbers