Na-apen

We worden door de plaatselijke overheid aangespoord te gaan zingen. Tenminste zo komt het bij mij over. Op een tweetal borden die gemonteerd zijn aan lantaarnpalen langs het fietspad door de Duivenweide staat te lezen: 'ZANGFIETSPAD Hier mag je officieel (mee) zingen op de fiets! Geen vreemde pauzes meer in je liedje omdat er iemand langs fietst!'

Toen ik erover las dacht ik ,,Hebben ze op dat gemeentehuis nu werkelijk niets anders te doen." Ik greep al naar mijn columnpen maar besloot de bedenkers een eerlijke kans te geven. Urenlang heb ik, na de plaatsing en de onthulling door de bobo's en scholieren, langs het fietspad gezeten, gewandeld en gefietst. Echt urenlang. Het bleef tijdens mijn aanwezigheid in de Duivenweide, op het fluiten van de vele merels en het koeren van de duiven na, akelig stil. Het kan natuurlijk ook komen omdat de borden bijna in de wolken hangen waardoor men het niet leest. Dat weet ik niet.

Toen ik op het bankje in de Duivenweide zat te wachten op de eerste zingende fietser moest ik spontaan aan twee personen denken die ik al zingend graag op de video zou willen zetten. Ik dacht wat zou het aardig zijn als bijvoorbeeld wethouder Marco Verloop voorbij zou fietsen terwijl hij uit volle borst het Veens volkslied aan het zingen is. Of onze oud-burgemeester Ties Elzenga het Wilhelmus. Zijn voormalige partijleider Buma zou er blij mee zijn. Ziet u het al voor u… Verloop en Elzenga al zingend op de fiets..? Ik niet! Maar wie dan wel…?

We praten over teveel aan borden langs de wegen, we hebben bij de gemeente een enorm tekort aan euro's en ambtenaren zouden een hoge werkdruk hebben. En toch plaatsen we in Veenendaal zangfietspadborden.

Om de titel Fietsstad 2020 binnen te slepen moet je natuurlijk wel iets bijzonders doen. De gemeente Houten is Fietsstad 2019 geworden en die beschikte over een zangfietspad. Hoe noemen ze dat ook alweer? Oh ja…. na-apen!

Aart Aalbers