Morgenstond

Heerlijk, vakantie! Uitslapen! Maar daar had ik even buiten de waard gerekend. Of eigenlijk niet de waard, maar de mannen van de plantsoenendienst. Met veel motorisch geweld begonnen zij om half acht 's ochtends de bomen en struiken voor mijn slaapkamerraam te snoeien. Waar ik zelf nog nostalgische herinneringen heb aan in hovenieren geschoolde tuinmannen, die met heggenschaar en snoeimes het struweel te lijf gingen, bleken deze kerels uit ander hout gesneden.

Zonder gehoorbescherming, maar met een stoere grimas, hielden de mannen van IW4 de kettingzaag vast en probeerden zo veel mogelijk verschillende toonsoorten te produceren met hun machine. Om een indruk te krijgen van deze klanken, raad ik je aan eens www.geluidvannederland.nl te bezoeken. Zij hebben de enorme klereherrie die een motorkettingzaag produceert, digitaal vastgelegd. Volgens de toelichting op de site 'om verdwenen geluiden voor een breed publiek online toegankelijk te maken en aan te vullen met de hulp van actieve gemeenschappen van geluidenjagers en -spotters'.

Zo zijn in buurgemeente Rhenen het luiden van de klok op de Grebbeberg tijdens dodenherdenking vereeuwigd en in Renswoude het grazen van een vaars. Voor Veenendaal heeft nog niemand zich geroepen gevoeld een typisch eigen geluid te uploaden. Als iemand ideeën hiervoor heeft, ik houd me aanbevolen.

Opeens realiseerde ik me, dat ik mogelijk zelf schuldig ben aan het lawaai in de vroege morgen. Tien jaar geleden - toen ik nog ik nog in de gemeenteraad zat - hebben we eens gesproken over een uitnodigend winkelcentrum. Daarbij hoorde dat bezoekers van het centrum tijdens winkeltijden niet lastig gevallen zouden worden door bijvoorbeeld de vuilnisophaaldienst of onderhoudswerkzaamheden. En het snoeien van de struiken in het centrum valt waarschijnlijk onder die laatste categorie. Alleen wel jammer dat het anno 2017 geen ambachtelijk handwerk meer is.

Jurgen Hillaert