Lege handen

De verkiezingen voor de Provinciale Staten zijn weer achter de rug. De balans is opgemaakt. Zoals altijd waren er bijna alleen maar winnaars. Toch is onze regio een dikke verliezer. Als je eens goed kijkt waar de gekozen poppetjes vandaan komen, dan staat onze regio compleet met lege handen.

Natuurlijk zijn Forum voor Democratie stemmers blij met hun aan het kabinet uitgedeelde gele kaart. Gevolg is wel dat deze vier jaar rondwaart in het provinciehuis en daar gaat het niet over landelijke problemen maar over de oostelijke Rondweg, zonneparken en toerisme om maar eens iets te noemen.

Rhenen, Elst, Veenendaal, Amerongen, Leersum, Maarn, Maarsbergen en Renswoude hebben samen slechts één poppetje in de Staten gekregen. Hier kunnen we de politieke partijen voor aanspreken want die plaatsten onze streekgenoten veel te laag op hun lijsten. Maar ook de kiezer die op een kandidaat uit de stad Utrecht heeft gestemd, vergat het belang van zijn/haar eigen regio. Een Utrechter kan wel onze belangen behartigen, maar kent de problemen van ons gebied niet van binnenuit. Men komt hier slechts incidenteel op (werk) bezoek. De Utrechtenaren kregen zomaar zes zetels cadeau en gaan nu met maar liefst achttien over onze belangen regeren.

Dat de bevolking van de stad Utrecht een compleet andere kijk op alles heeft dan bijvoorbeeld Veenendaal is wel duidelijk als je naar de cijfers kijkt. In de stad Utrecht stemt 9,3 procent op een christelijke partij en in Veenendaal 42,4. In Utrecht stemt 39,5 procent op PvdA, SP of GroenLinks en in Veenendaal is dat slechts 14,1. Opvallend is dat in Veenendaal 19,2 procent van de stemmers op FvD en PVV stemt terwijl dat in de stad slechts 10,5 is. Oftewel, enorme verschillen tussen de stad Utrecht en Veenendaal.

De 29-jarige Bertrick van den Dikkenberg uit het naburige Elst moet wel over heel veel overtuigingskracht beschikken nu hij in zijn eentje de belangen van deze enorm grote regio in het provinciehuis moet gaan verdedigen.

Aart Aalbers