Landverhuizers

Sinds kort ben ik gewisseld van kapper. Veenendaal telt meer dan honderd kapsalons. Vaak met prachtige namen als 'Knipgarage', 'de Haar-zaak', 'Gossip' of 'Cut and more'. Uit pure nieuwsgierigheid belandde ik bij een Turkse barbier. Haren knippen is daar een echte belevenis. Gezichtsbeharing wordt niet weggeknipt, maar weggebrand of geharst. Als klant voelde ik me er nog echt koning. Iedereen in de zaak was bijzonder goed gemutst en wenste elkaar na de wederzijdse vredesgroet 'Salaam aleikum' en 'Aleikum assalaam' een gezegende Ramadan. Gelijktijdig stond het Nederlandstalige radiostation 100% NL op en klonk Nick en Simon's "Rosanne" door de luidsprekers. Culturen smolten samen.

De buitenlandse ondernemers in de stad zijn een verrijking voor Veenendaal. Natuurlijk kenden we al de Chinese restaurants, Italiaanse pizzeria's, Syrische shoarmazaken en Indische toko's. En één van mijn overburen, een Marokkaanse slager, runt al jaren één van de gezelligste buurtwinkels van Veenendaal. Maar de afgelopen jaren zijn veel meer leegstaande winkelpanden betrokken door ondernemende migranten. Turkse kleermakers, Marokkaanse kledingwinkels, Thaise en Chinese beauty- en massagesalons en een Poolse supermarkt. Voor veel vastgoed- eigenaren zijn zij de redding gebleken. Ook op de warenmarkt komen steeds meer kramen met wereldproducten. We hadden al de Vietnamese loempiakramen en Italiaanse ijscokar, maar tegenwoordig kun je er ook terecht voor Islamitische sjaals, mediterrane zuidvruchten en Turkse Gözleme. 't Wordt hier iedere week verkocht door nieuwe Nederlanders.

Tijdens de Week van de Landverhuizers van 30 juni tot 6 juli kun je kennismaken met multiculturele Veense ondernemers, culinair genieten en je cultureel onderdompelen in de diversiteit van Veenendaal. Waar ambachten verdwijnen en oer-Hollandse ketens vergaan, zal nieuw Veens ondernemerschap namelijk altijd blijven bestaan.

Jurgen Hillaert