Lachgas

Her en der in Veenendaal zie je tegenwoordig zilverkleurige patronen van slagroomspuiten op de grond liggen. Hoe je ook rondkijkt, een taartenbakker zie je in de verste verte niet. Oftewel, met slagroom heeft het weinig te maken. Het zijn veelal jongeren die het lachgas uit de patronen inademen om er 'high 'van te worden.

Vorige week lagen zo'n vijftig patronen naast het gemeentehuis en een groot aantal bovenaan de Markt. Ook de omgeving van de Surfvijver en de Duivenweide zijn voor de lachgas inhaleerders favoriete plekken om het gas naar binnen te werken. De rotzooi opruimen is er bij velen van hen niet bij. Her en der liggen de patronen op straat of in het gras.

Het inhaleren van lachgas is echter niet ongevaarlijk. Lachgas neemt het zuurstof uit de hersens weg. Indien een inhaleerder erna deelneemt aan het verkeer is de kans op een ongeluk groot omdat de gebruiker urenlang onoplettend kan zijn.

Ziekenhuisopnames met verlammingsverschijnselen van personen die lachgas gebruikten, zijn al realiteit. Als uw kind regelmatige gebruiker is, dan is de kans op blijvende hersenschade of dat u nooit opa of oma wordt zeker niet klein. De verkoop van lachgas valt onder de warenwet en is daarom niet verboden. De patronen zijn immers bedoeld voor de slagroomspuit. Zelfs kinderen lopen ermee de winkel uit.

Als de NVWA klaar is met de kippeneieren affaire, kunnen ze zich misschien hier eens druk over maken…?

Ouders en scholen zouden hun kinderen/leerlingen op de gevolgen van het gebruik van lachgas moeten wijzen. Denk niet 'dat doen mijn kinderen/leerlingen niet'. De vele honderden patronen die wekelijks in Veenendaal op straat liggen, spreken boekdelen!

 

Aart Aalbers