Klimaatspijbelaars

Tientallen scholieren stonden donderdagochtend te wachten op station Veenendaal-Centrum. Op 'West' en 'De Klomp' was het niet anders. Bestemming van de dag? Het Malieveld. De NS leek een beetje overvallen door de grote opkomst. Na station Driebergen- Zeist kon er niemand meer bij in de overvolle trein. Op verschillende stations moesten mensen blijven wachten op het perron. Dat er geen speciaal 'klimaat-ticket' was voor deze dag wat mij betreft een gemiste kans voor de NS – losten de studenten op door snel en masse digitale groepstickets te regelen, zodat de aanslag op hun zakgeld beperkt bleef.

Sommigen studenten waren uitgerust met spandoeken en protestborden. Maar hun machtigste wapen was de smartphone, waarmee zij de hele dag live foto's en video's deelden van hun actie. De stemming was opperbest. Geen zure azijnpissers, maar zelfbewuste maatschappij- kritische jonge wereldburgers die lieten horen dat zij het beu zijn dat zij de rekening moeten betalen van het wanbeleid van vorige generaties.

'Clean up your own shit. Just like you taught us!' stond op één van de borden. Op een ander bord stond 'Waarom zou ik nog naar school gaan, als jullie de wetenschap toch niet geloven?'. Heel lief was het bord met 'Zeg poolkapje waar ga je heen?'. Een meisje droeg een bord met de tekst 'Ik val op mannen met een kleine ecologische voetafdruk' en een jongen had een spandoek met 'Stop de opwarming. Mijn vriendin is heet genoeg'. Kortom, met de toekomst van copywriting in Nederland zit het wel goed.

Stiekem was ik best trots dat mijn dochter meeliep in de klimaatmars. Zelf had ik die dag in het vliegtuig moeten zitten. Maar die had ik geannuleerd. Ik had graag gezegd dat ik dat had gedaan om het klimaat te ontzien. De waarheid was echter niet de opwarming van het klimaat, maar oh ironie – de Hollandse kou. Door een griepje moest ik thuisblijven.

Jurgen Hillaert