Klimaat

Na al die berichtgeving over het klimaat, milieu, gasloos en klimaatakkoorden keek ik de afgelopen weken eens rond in Veenendaal. We praten er allemaal wel over maar doen we ook pogingen om er zelf iets aan te doen? 'Nederland is maar een postzegeltje op de wereldbol. Als wij iets doen helpt dat toch niet', is een veel gehoorde kreet.

In Veenendaal zag je in sommige straten vele duizenden lampjes. De ene straat was nog mooier verlicht dan de andere. Nog nooit was er zoveel verlichting in tuinen en aan huizen. Prachtig om te zien. Maar onze energie raakt toch op?

We zijn allemaal tegen luchtvervuiling. Daarover zijn we het samen prima eens. Ondertussen boeken we wel een zonvakantie. Alleen al vanaf Schiphol vertrekken jaarlijks 250.000 vliegtuigen, bijna 700 per dag! Soms is de lucht vol met prachtige witte strepen. Het zijn wel uitlaatgassen!

Half december was het koud en guur. In ons koopcentrum stonden bijna alle winkeldeuren wagenwijd open. De warmte stroomde zomaar de winkelstraat in. Best lekker als je er langs liep. Wel een enorme energieverspilling!

Er zijn voedselbanken. Oftewel we hebben buren met een lege portemonnee. Toch knallen wij als andere buren eventjes voor 70.000.000 euro de lucht in. Op Oudejaarsavond ging ik met mijn zojuist gewassen witte auto op bezoek bij mijn zus. Na drie uur lag er zo'n laag vuurwerkresten op de auto dat ik op Nieuwjaarsdag de auto weer moest wassen. Niet best voor ons al dat fijnstof.

In Scheveningen stak men voor de lol 20.000 m3 hout in brand. Genoeg om wel duizend woningen een jaar lang mee te verwarmen. Hoe bedoel je energieverspilling met toestemming van dezelfde overheid die het klimaatakkoord moet uitwerken!?

Men beweert dat als er geen energieverspilling en luchtvervuiling was, we ook geen energie vretende kunstijsbanen behoeven aan te leggen. Dan kunnen we gewoon weer wekenlang gezellig op de vijvers schaatsen.

Allen de beste wensen voor 2019!

Aart Aalbers