'Klerezooi'

Niels komt thuis van school en pakt een zak chips. Voordat hij begint te eten tuft hij eerst het kauwgum op de grond. Even later komt zijn broer Tom thuis. Deze pakt een blikje frisdrank en als het leeg is mikt hij het achter de bank waar ondertussen ook de lege chipszak ligt. Daarna steekt hij een sigaret op, klopt de as af in een plantenbak en trapt de peuk uit op de grond. Vader Robert ploft even na vijven ook in de kamer neer. Hij heeft de hele dag hard gewerkt en trekt een flesje bier open. De dop vliegt door de kamer…..  Zo ongeveer moet het eruit zien als dezelfde mensen binnen net zo leven als buiten.

Ik sprak een bewoner van de Kerkewijk die hopeloos wordt van het afval in zijn voortuin. Ik sprak een steeds maar weer bukkende meneer in het PWA-park die de schier eindeloze stroom weggegooide blikjes en zakken opraapt. Ik sprak een boze mevrouw aan de Kanaalweg die zich ergerde aan de enorme bende die de fietsers achterlaten.

Ik nam de proef op de som en fietste naar een school voor voortgezet onderwijs. Hierna liep ik 160 meter een zijstraat in en telde het aantal blikjes, pakjes en zakken langs de stoeprand, op het trottoir en in de tuinen aan slechts één zijde van die ene weg. Het waren vijftig stuks. Vijftig!!

Wordt het niet eens hoog tijd voor Zwitserse maatregelen? Gewoon een dikke bekeuring uitdelen en een verplichte cursus 'Afval & Milieu' laten volgen. Bewoners in de buurt van scholen en winkels leven toch niet in een afvalbak. Waarom moeten zij dagelijks de lege blikjes, die onze (klein)kinderen in hun voortuin mikken, opruimen?

Of zal men misschien afvalbakken gaan 'ontdekken' indien de gemeente een paar maanden in heel Veenendaal al die klerezooi laat liggen. Zou dat misschien werken…?  

Aart Aalbers