Jaaroverzicht

Er is het nodige gebeurd afgelopen jaar. Goed of kwaad? Ons denken maakt dat ervan. Exact dezelfde gebeurtenis kan tot radicaal verschillende reacties leiden.

't Jaar begon met een succesvolle eerste editie van 'Veenendaal on Ice'. In de krokusvakantie kon bij extreme kou buiten geschaatst worden. Daartegenover stond een gortdroge en extreem warme zomer. Aan de gemeenteraadsverkiezingen namen twee nieuwe partijen mee, DENK en Jouw Veenendaal. De jongerenpartij kwam niet in de raad. Hetzelfde dreigde voor PvdA. Na hertelling van de stemmen werd met één stem verschil een restzetel voor de poorten van de hel weggesleept. VVD-wethouder Hollander moest plaatsmaken voor uitdager Lochtenberg jr. en Pro Veenendaal bracht wethouder Beek in stelling. Van de oppositie hebben we afgelopen jaar weinig gehoord. Zouden oudgedienden als Oskam, Breur en Lochtenberg sr. zich realiseren dat hun uiterste houdbaarheidsdatum nadert?

Op sportief gebied deed Veenendaal van zich spreken. Tweede bij de verkiezing fietsstad van het jaar, freestylevoetbal en polsstokhoogspringwedstrijden in het centrum en al in april buiten zwemmen in het Valleibad.

De herhaaldelijke kogelregen bij café het Dak van de Markt werd landelijk nieuws. Net als de vondst van een dode vrouw in Hotel Veenendaal, die even later toch niet dood bleek te zijn.

De files voor de Rondweg-Oost en de afgesloten Zandstraat en Kerkewijk zorgden voor veel irritatie. OZB-verhoging, bouwplannen voor het Stadsstrand, subsidie voor het Gilbertjaar en een SGP-burgemeester zorgden voor felle discussies. Daarentegen leidden de heropening van het Spectrum, de viering van 20 jaar winkelcentrum Petenbos en 25 jaar stedenband met Olomouc wél tot blije gezichten.

Ut ameris, amabilis esto. Thierry Baudet zou het gezegd kunnen hebben. Ofwel, als je bemind wilt worden, wees dan beminnelijk. Met liefde maak je het leven voor elkaar lichter. Met dit in gedachten wens ik iedereen fijne feestdagen, een goede jaarwisseling en de bestewensen@jullie.allemaal!

Jurgen Hillaert