IJsbaan

Ik kreeg vorige week woensdag de schaatskriebels toen ik hoorde dat de ijsbaan in Doorn de poort opende. Toch leuk voor zo'n dorp van nog geen tienduizend inwoners om zo snel een ijsbaan te creëren. Gelukkig kregen we in Veenendaal een dag later ook bericht dat de schaatsbaan open zou gaan. Donderdagmiddag kwam er een kink in de kabel…er stonden plassen water op de ijsbaan! Kon ik mijn schaatsen weer naar de schuur brengen.

's Nachts was het berekoud. Ik vrijdagmiddag naar de ijsbaan. Schrok me een hoedje want uit de verte zag ik op de krabbelbaan al plassen water staan. Er liep rond de ijsbaan een aantal schaatsfanaten te mopperen. Ze wilden schaatsen. Ze mopperden dat ze ooit om een betonnen baan hadden gevraagd maar zwart asfalt kregen. Het asfalt blijkt door het zonlicht op te warmen. Het asfalt werd plus 6 graden. Veenendaal heeft dus een ijsbaan met vloerverwarming. Ben je lekker mee!

Hadden we vorige week ook nog eens veel zon en ter plaatse is weinig schaduw. De vloerverwarming stond dus op zijn hoogste stand. Dat was duidelijk te zien want tussen en rond de ijsbaan ligt centimeters sneeuw en dat dooide niet...

,,Het moet anders", zo vertelde de somber kijkende ijsmeester. Het liefst zou hij 's nachts heet water op de baan gaan sproeien en als het bevroren is er een laagje kalk op strooien zodat de zonnestralen het asfalt niet meer bereiken. Maar dat is een klus.

Een mooie taak voor de nieuwe wethouder sport om de mannen van schaatsclub de Greb een handje te helpen. De volgende vorstperiode moet Veenendaal weer in de krant…. dat ze als eerste open zijn!

Aart Aalbers