Hoogtepunt

't Geluid maakt me iedere ochtend wakker. Het gaat door het open slaapkamerraam. Soms val ik weer in slaap. Maar na aan half uur is het er weer. En dan weet ik dat het écht tijd is om op te staan. Afgelopen week maakte ik voor het eerst persoonlijk kennis met mijn 'wekker'. Het was een onvergetelijke hoogtepunt bij de buren. Ik werd meegevoerd naar het oudste klokkenspel van Veenendaal...

Omdat het komend weekend Open Monumentendag is, had ik Radio1-programma Spraakmakers uitgenodigd om naar Veenendaal te komen. 't Monumententhema van dit jaar -'Plekken van plezier'-, had mij geïnspireerd mijn overburen, de Oude of St. Salvator- kerk voor te dragen voor een uitzending. Voor mij is dit prachtige witte gebouw namelijk een échte plek van plezier. Niet alleen vanwege de fraaie zestiende eeuwse structuur die mij elke ochtend aanstaart als ik de gordijnen open, maar ook vanwege de talrijke trouwerijen die in mijn straat voor leven in de brouwerij zorgen. En last-but-not-least, omdat haar kerkklokken mij iedere dag op bijzondere wijze wekken.

Afgelopen week nam lokaal historicus Constant van den Heuvel mij en Radio1 mee het dak op van de Oude Kerk. Kruip door, sluip door over een eeuwenoude zolder om uiteindelijk onder de kerkklok te eindigen. Mijn dagelijkse wekker! Ik werd beloond met een prachtig uitzicht over de Markt en was een hoogtepunt rijker.

Aanstaande zaterdag is het Open Monumentendag in Veenendaal. Naast de Oude Kerk kun je onder meer de voormalige St Willibrorduskerk en Brugkerk bezoeken. Én - een aanrader - de voormalige Pniëlkerk, waar DownUnder haar deuren opent. De Veense kerken zijn op zaterdag 14 september met recht plekken van plezier.

Jurgen Hillaert