Heilige huisjes

Hoe zit je in Veenendaal voor een dubbeltje op de eerste rang? In Veenendaal worden stelselmatig de meest markante overheidsgebouwen onttrokken aan hun openbare karakter.

Het begon in 2011 toen het allermooiste pand op de Markt, gemeentelijk museum 'Het Kleine Veenloo’, voor iets meer dan vier ton werd verworven door de Diaconie van de Hervormde Gemeente. Goed koopmanschap zou je zeggen. Wat later verkocht de gemeente voor een zeer schappelijk prijsje de openbare muziekschool aan de Zandstraat. Dit keer was de ‘Creative Arts School Elevate’ de gelukkige koper. Op dit op christelijke leest geschoeide onderwijsinstituut zou vanaf dat moment John Lennon’s 'God is a concept' of Stevie Wonder’s 'Superstition' niet meer te horen zijn.

En deze maand is bekend geworden dat De Basiliek - thuisbasis van onder meer Mozaiek0318 en events4christ - de nieuwe eigenaar is geworden van de Tuinstraat 133. Een voormalig christelijke-gereformeerde kerk die in 2008 door de gemeente gekocht werd, nu met één miljoen belastinggeld opgeknapt wordt (!) om weer doorverkocht te worden aan De Basiliek… En zo draagt ons College op subtiele wijze bij aan de verkleuring van het openbaar culturele domein.

Ik hoop van ganser harte dat de wethouder bij de verkoop heeft bedongen dat er géén censuur toegepast zal worden op de programmering van dit nieuwe culturele podium. Ik ben pas echt gerustgesteld als ik op de openingsavond van de Pniëlkerk 2.0 kan luisteren naar de hemelse klanken van 'Imagine there’s no heaven’.

Jurgen Hillaert