Goudkust

Het Stadsstrand is een veelbesproken lapje grond in het centrum van Veenendaal. Niet in de laatste plaats door de acties van de SP.

Gaan we het bebouwen, of toch niet, of gedeeltelijk, maar hoeveel dan? De kogel is nu door de kerk. Er ligt een interessant plan, waarbij een aantal ‘strandwoningen’ aan de zijde van de Tuinstraat en de Helling verrijst. Ondernemers, evenementenorganisatoren en Stichting Winkelstad zien het wel zitten.

Het resterende Stadsstrand wordt opnieuw ingericht, waarbij gras, strand en speelvoorzieningen terugkeren. Voor het hele Stadsstrand kostte dat ooit 25.000 euro. Voor het nu verkleinde Stadsstrand is het veertienvoudige (!) begroot: driehonderdvijftigduizend euro. We hebben het over een perceel van circa 130 roede. (Voor de jongeren onder ons, de roede is een oude lokale oppervlaktemaat, die je in Veenendaal onder andere nog tegenkomt in een straatnaam in de wijk Engelenburg: de 'Duizend Roeden', maar dat terzijde).

Driehonderdvijftigduizend euro voor nog geen twee are grond. Dat is bijna tweehonderd euro per vierkante meter… Een gemiddeld Veenendaals gezin zal dus zo’n twintig euro moeten meebetalen aan deze speelplek.

Daarmee wordt het Thoomesplein en omgeving sowieso de nieuwe goudkust van Veenendaal. Een eigen kerk die met één miljoen gemeenschapsgeld wordt verspijkerd, de Brouwersgracht als achtertuin, voorzien van een unieke fluorescerende groene coating en een Stadsstrand dat – naar ik vermoed – met gouden tegels wordt bedekt, zodat het 365 dagen per jaar zal flonkeren in de zon.

Jurgen Hillaert