Gilbert

Ik ben een beetje bang dat men in Veenendaal 'voor de muziek uit loopt'. Om gelijk maar met de deur in huis te vallen… ik bedoel hen die op dit moment iets toedichten aan de Antwerpenaar Gilbert van Schoonbeke, dit in relatie tot Veenendaal. Tot op heden is immers nog nooit aangetoond dat hij ook maar één voetstap in Veenendaal heeft gezet.

Alvorens ook maar enig archief onderzoek gedaan te hebben is vorig jaar een gezelschap Veenendalers in de bus gestapt en afgereisd naar Antwerpen. Vreemd was het dat de gemeentearchivaris niet in de bus zat en ook niet was geraadpleegd! De Veense afvaardiging heeft in Antwerpen alvast kennisgemaakt en verteld dat er in 2019 in Veenendaal een Gilbertjaar komt. Het is immers zijn vijfhonderdste geboortejaar.

Als Gilbert belangrijk geweest is voor Veenendaal mag daar zeker aandacht aan geschonken worden. Tot op de dag van vandaag is dat echter onbekend. De stichting heeft ondertussen al wel kosten gemaakt en daarvoor 75.489 euro van onze belastingcenten gekregen. Een nieuwe subsidieaanvraag is in de maak, zo liet de stichting de nieuwbakken raadsleden weten.

In Veenendaal-Oost wordt een nieuwe woonwijk gebouwd. De straten moeten een naam krijgen. Op 16 mei stond op de gemeentepagina te lezen dat Gilbert ,,samen met anderen de lijnen heeft uitgelegd voor het Veenendaal dat we nu kennen." Hoe kan de gemeente zoiets zeggen? De archiefonderzoekers zijn nog volop bezig en hun bevindingen worden pas eind dit jaar bekendgemaakt! U kunt op de gemeentesite stemmen of u aan Antwerpen gerelateerde straatnamen als Schelde, Liefkenshoek, Vogeltjesmarkt, et cetera leuk vindt.

Terwijl het feest al in voorbereiding is en de straatnamen al bekend zijn, zitten twee vrijwilligers in het gemeentearchief te speuren in eeuwenoude documenten of de naam Gilbert sowieso wel voorkomt in Veenendaal…

Aart Aalbers