Geheim onthuld

Het leek alsof we midden in een scène uit de Amerikaanse actiefilm Top Gun waren beland, maar dan zonder Tom Cruise. Gemeente Veenendaal plaatste afgelopen week een spannend bericht op Twitter met een foto van een dreigende Apache aanvalshelikopter en de hashtag #AIRPOWER. Edoch, alsof het een tweet van Trump betrof, even later was deze hashtag weer verwijderd….

Nu weten we dat de Amerikaanse fake-president wel eens uit de bocht vliegt, maar als onze eigen gemeente in één keer onheilspellende oorlogstaal en foto's het internet opslingert, dan moet er wat aan de hand zijn. Was er een machtsstrijd gaande in het stadhuis nu Wouter Kolff naar Dordrecht was vertrokken en Piet Zoon nog niet als nieuwe gezagsdrager was benoemd? Werd er hier een geheime militaire operatie onthuld, die eigenlijk onder de pet moest worden gehouden?

Het is natuurlijk al heel bijzonder dat onze - toch als tamelijk braaf bekend staande - lokale overheid opeens een communiqué verspreidt met militair 'airpower'-jargon. Maar het wordt nog spannender als deze codenaam opeens uitgewist wordt. Maar ik denk dat ik de verklaring gevonden heb.

Deze week werd onthuld dat Apple komend jaar met een nieuwe draadloze oplader op de markt komt. En deze heet…. Air Power. Nu vermoed ik dat de voorlichter van Gemeente Veenendaal twee zaken door elkaar gehaald heeft. Gelijktijdig hield de Koninklijke Luchtmacht namelijk een grote oefening boven Veenendaal met Apaches, transporthelikopters, F-16's en een straalvliegtuig. En als je als voorlichter van Veenendaal dan zowel Apple-fan bent als een bewonderaar van Tom Cruise, dan kan het zomaar gebeuren dat je fanatiek #AIRPOWER! in je twitter-bericht typt, wat je vervolgens maar weer snel weghaalt.

Er hing wel wat in de lucht boven Veenendaal afgelopen week, maar het was loos alarm. Wél heb ik héél veel luchtballonnen zien zweven boven de stad. Dat is pas Airpower!

Jurgen Hillaert