'Fijne motorrit'

Ik moet even iets kwijt! Het verbaasde mij dat ik zomaar in een paar dagen tijd een heel ander beeld kreeg van een groep weggebruikers. Toen ik voor de zoveelste keer binnen twee weken werd opgeschrikt door een roekeloze motormuis dacht ik 'er zitten steeds meer van die gevaarlijk rijdende lui tussen de motorrijders'. Het leek wel wild west.

Vorige week reed ik in een sukkelgangetje op een hele drukke Cuneraweg. Komt een vijftal motoren ons, over de ander weghelft, inhalen terwijl dit verboden is. Ze duiken alle vijf voor me tussen de auto's in die, stuk voor stuk, bovenop de rem moesten gaan staan.

Twee dagen later rij ik op de Rondweg-West. Ik hoor ineens een gebrul van motoren naast me. Twee motoren halen mij en nog enkele auto's in. Iets verderop is een vluchtheuvel waar auto's naast rijden. Ze brullen beide zomaar links langs de vluchtheuvel. Nog diezelfde dag sta ik achter twee auto's voor het rode licht te wachten. Een motorrijder komt met een noodgang aan scheuren, passeert ons en knalt zomaar door rood. Als wij gaan rijden is de motor al een stipje aan de horizon. In het centrum zie ik 's avonds een motorrijder het fietspad nemen.

Tot slot. Ik kom op de snelweg in een file terecht. Stapvoets sukkelen we verder. Raampje open en arm op het portier. U kent het wel. In zo'n file zit je niet constant in je spiegels te turen. Komt er opeens uit het niets, met geen tien kilometer verschil per uur zoals voorgeschreven is maar met een snelheidsverschil van veel meer dan vijftig kilometer per uur, een motor tussen de twee rijen auto's doorgescheurd. Ik wist ineens weer dat ik een hart heb.

Motorrijders de verkeersregels zijn ook voor jullie veiligheid opgesteld. Verziek het niet voor al die vele duizenden motorrijders die zich wel aan de regels houden en door jullie gedrag een stempel opgedrukt krijgen. Veel plezier op jullie prachtige glimmende motoren en een fijne motorrit gewenst!

Aart Aalbers