De sigaar

Katja Schuurmans gebruikte ze. Bill Clinton werd er beroemd mee en ook onze oud-burgemeester Kolff was er een liefhebber van. Sigaren. Veenendaal is er groot mee geworden. Aanvankelijk met pruim-, snuif- en pijptabak. Later kwamen de sigarenfabrieken van de familie Van Schuppen, Ritmeester en Panter. Heden ten dage rest van dit roemruchte rokerswaar alleen nog een expositie in Museum Veenendaal.

En dat hoeven we niet te betreuren. Roken is dodelijker dan terrorisme. Jaarlijks overlijden in Nederland 19.000 mensen aan roken of mee-roken, aldus het RIVM. Niet voor niets werd afgelopen maand omgedoopt tot 'Stoptober'. Een initiatief van onder meer Hartstichting, het Longfonds en KWF Kankerbestrijding om roken te ontmoedigen. Katja was boegbeeld van deze campagne. Het kabinet zet onder aanvoering van minister Blokhuis in op een rookvrije generatie. De sigarettenautomaat wordt vanaf 2022 verbannen uit de horeca en over vier jaar is het niet meer toegestaan sigaretten in het zicht uit te stallen in tankstations, gemakszaken, avondwinkels, kiosken en online verkooppunten. Alleen de tabakszaak wordt uitgezonderd.
Maar op lokaal niveau is meer mogelijk. Waarom zetten schoolbesturen niet in op een rookvrij schoolplein? Voor leerlingen én ouders. En waarom is het zo lastig om alle sportverenigingen rookvrij te maken, terwijl daar wekelijks duizenden kinderen rondlopen. Ondernemers zouden rookvrije terrassen kunnen stimuleren. En wat dacht je van rookvrije bedrijven. Drie rookpauzes per dag staat gelijk aan drie extra vakantieweken per jaar. Werknemers met een gezondere leefstijl lopen die mis. De lokale overheid kan actiever zijn door bordjes met 'rookvrije' speeltuin bij speelplaatsen te zetten. En zelfs in je eigen straat kun je als teerbeminde buurman wat meer rekening houden met je niet-rokende buurvrouw die buiten zit.

Zo maar een column. Wie weet steekt er iemand wat van op. Want volgens mij is stoppen met roken niet een probleem, maar juist de oplossing.

Jurgen Hillaert