Dag Sinterklaasje

Dag Sinterklaasje, dááág dááág Zwarte Piet. Vandaag zijn ze vertrokken uit Nederland. In Harderwijk zwaaien ze Sint vanmiddag uit, waarna hij direct doorreist naar België om daar niet op 5, maar op 6 december pakjesavond te vieren. Mooi dat een traditie op verschillende manieren ingevuld kan worden.

Een prachtig feest als Sinterklaas moet gevierd worden. Ik was dan ook aangenaam verrast om te zien dat de ondernemersvereniging Passage/Corridor haar Sinterklaasuitingen wat had aangepast aan de moderne tijd. Sinterklaas met mijter, staf, het grote boek, twee zwarte pieten én één roetveegpiet. Dat laatste had ik (nog) niet verwacht in Veenendaal, maar deze winkeliers laten zien dat je op sympathieke wijze kunt meebewegen met veranderingen die gaande zijn in de samenleving.

Ik herinner mij nog dat ik als kind in Spanje op vakantie was en met mijn ouders een oer-Spaanse traditie ging bijwonen: het stierengevecht. Wat werd ik boos om het dierenleed dat de stieren werd aangedaan! Als buitenstaander vond ik het barbaars en wreed. Spanjaarden zelf keken daar heel anders tegen aan. Maar ook daar is traditie aan verandering onderhevig. Er wordt inmiddels veel meer aandacht besteed aan dierenwelzijn; op de Canarische eilanden zijn de stierengevechten verboden en in andere regio's vervangen door stierenrennen.

Elke reis begint met een eerste stap zei de Chinese filosoof Lao Tse 600 voor Christus. De winkeliers in de Passage/Corridor - de verwarmde binnenstad van Veenendaal - verdienen een compliment voor de eerste stap die zij gezet hebben. Een ondernemer die ik sprak, vond het meer dan logisch. Hij zei me dat zijn klanten uit de hele samenleving kwamen dus dat hij wel gek zou zijn als 'ie daar niet een beetje rekening mee hield.

Een beetje rekening houden met elkaar, elkaar niets opdringen en een pietsie meebewegen. Dat is fijn samenleven. En laat nu de kerstman maar komen.

Jurgen Hillaert