'Crimineel zootje'

Als een paar Veense jongens het voor elkaar krijgen om de ene na de andere brandkast uit het Valleikanaal te vissen, dan is er toch iets goed mis. Die brandkasten zijn echt niet uit Duitsland met de Rijn mee komen drijven en hebben echt niet bij Rhenen de afslag Valleikanaal genomen. Als er dan zoveel brandkasten, geldkistjes en frames van scooters  op de wal terecht komen… dan zou je toch denken dat de politie daar buitengewone belangstelling voor heeft. De politie kwam langsrijden voor een scholierenrelletje. Er werd gevraagd te stoppen. Ze kijken even en zeggen. ,,Daar kunnen we niets mee." En weg zijn ze weer.

Natuurlijk heeft de, door de vele bezuinigingen, uitgeklede politie daar geen tijd voor, maar als ze het wel hadden en er eens werk van konden maken en een camera plaatsten of een duikploeg lieten komen om te kijken wat er nog meer op de bodem van het kanaal ligt, dan heeft men wellicht wel een spoor richting een gruwelijk foute Veenendaler. Dat het een Veenendaler is staat buiten kijf. Een inbreker die in Noord-Brabant een brandkast uit een slaapkamerwand sloopt, komt echt niet met de leeggehaalde brandkast naar Veenendaal gereden om die midden in het centrum in het kanaal te dumpen.

 

Bent u weleens ergens 's nachts door de politie staande gehouden omdat ze de inhoud van uw auto wilden controleren? Ik wel. Veertig (!) jaar geleden werd ik voor het eerst en het laatst gecontroleerd. 's Avonds tegen twaalf uur in Ede. De achterklep moest open en met zaklampen schenen ze in mijn auto… veertig jaar geleden!

 

Het lijkt wel alsof we in Nederland de zware jongens een ongestoorde nachtklus gunnen.

 

Aart Aalbers