Bubbelen

We leven allemaal in onze eigen bubbel. En dan heb ik het niet over het sauna-bubbelbad aan de Dijkstraat-West. - ik verbaas me overigens nog iedere dag dat dit 'Sodom en Gomorra' ooit verrezen is in Veenendaal, maar 'sois', ik ben er blij mee!

Nee, ik heb het over de nieuwsbubbel waarin we leven. Telegraaflezers lezen geen Volkskrant en omgekeerd. Facebook toont alleen maar berichten die jouw wereldbeeld bevestigen. Nepnieuws of niet. En je vriendenkring bestaat meestal uitsluitend uit gelijkgezinden. Loop zaterdagnacht maar eens langs de cafés in de Sandbrinkstraat en een paar uur later met de kerkgangers door de Fluiterstraat, honderd meter verderop. Geheid dat deze mensen nog nooit een woord met elkaar hebben gewisseld. Allemaal levend in hun eigen bubbel. Niet geïntegreerd.

Veenendaal heeft ook een eigen bubbel. De koopzondag-bubbel. Niemand in Nederland begrijpt waar je het over hebt, maar iedere Veenendaler zit erin gevangen. Hij hoort net zo bij ons als de sigaren, wol en turf. Discussiëren over de koopzondag bindt ons. Je hebt het erover op verjaardagen. Als je er geen mening over hebt, ben je geen echte Veenendaler. En zoals het goed Veenendalers betaamt, spreken onze lokale volksvertegenwoordigers - net als afgelopen week - morgen ook weer over de zondagopenstelling. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart zal het niet anders zijn.

Zelf ga ik er de komende weken nìet over schrijven. Omdat ik op de kandidatenlijst van GroenLinks sta, heb ik met de hoofdredactie afgesproken om in de campagnetijd geen columns te plaatsen in de Veenendaalse Krant. Ik heb maar één hoofd en dan past een dubbele pet niet. Maar na de verkiezingen ben ik weer terug op deze plek.

Wel heb ik nog een wens voor 2018. Ik hoop dat iedereen wat vaker uit zijn eigen bubbel stapt. Dat levert zo veel interessantere gesprekken op. En dan nu bijna tijd om te bubbelen. Met champagne. Proost!

Jurgen Hillaert