Bloeiend centrum

Een bloeiend winkelcentrum hebben we wel. Prachtig! Maar het bruisende is er een beetje af. Dat krijg je pas als je achter enorm veel zaken een groen vinkje kunt zetten zoals achter het dagelijks vegen van de Hoofdstraat. Perfect!

Er komt echter meer bij kijken. Zoals de sfeer proeven. Wonen niet veel en veel teveel verantwoordelijken buiten Veenendaal? Snuift men hier in het weekend en 's avonds de sfeer weleens op? Hoort men op verjaardagen de verhalen over ons 'dorp'? Heel velen niet! Dat is een rood vinkje!

Toen ik vorige week al winkelend met mijn vrouw een rondje centrum liep zag ik op wegwijzers een verwijzing staan naar het reeds in augustus 2018 gesloten parkeerterrein Coornhertpad. Dat is dus ook een rood vinkje!

Bij een winkel in de Corridor vertelde een verkoopster ons dat ze op zondag niet meer open gaan. ,,We verkochten maar voor 150 euro. Het is een dooie boel hier." Komen we daarna in een winkel in de Hoofdstraat, beginnen ze daar ook al over de koopzondag. ,,Laat ze op zondag alle winkels maar dicht doen, we verkopen bijna niks en wat we verkopen missen we doordeweeks. We horen veel gemopper van cliënten die veel winkeldeuren dicht vinden." Overigens is ook doordeweeks van vaste opening- en sluitingstijden geen sprake. Dat is dus weer een rood vinkje!

Gelukkig is er parkeerruimte genoeg maar dan is het nog steeds vreemd dat het parkeerdek in de Duivenweide al meer dan een halfjaar in reparatie staat. Loop je daarna langs de inmiddels beruchte fontein dan krijg je ook daar tranen in je ogen. Dat zijn alweer twee rode vinkjes!

Hoog onkruid en verwilderde bomen langs de Brouwersgracht. Samen met een verwilderd grasperk tussen Corridor en Hoogvliet is ook een rood vinkje!

Hoe gezellig is het als een draaiorgel of een muzikant ergens staat te spelen. Dat gebeurt slechts sporadisch. Ook dat is een rood vinkje!

Natuurlijk gaat er ook veel goed. Wil je echter de neerwaartse spiraal doorbreken dan zal men toch eerst veel rode vinkjes moeten wegwerken.

Aart Aalbers