Allegaartje

Waarschijnlijk is het u ontgaan, het is u vergeven, maar afgelopen week was hét hoogtepunt van het politieke jaar in Veenendaal. De 33 raadsleden van 11 partijen bespraken de 'Kadernota'. Twee lange dagen vergaderen leverden een waslijst aan wensen op. Wat dacht u van een wedstrijd voor scholen om hun speelplaatsen te vergroenen ? Of om speciale 'familieparkeerplaatsen' te creëren in de stad. Weer een andere partij bepleitte een speelfontein. Ook het invoeren van Lief-en-leed-straten, een 'jeugdlintje' en een - what's in a name - 'Veenendaal-Veenendaal belevingscentrum' kwamen langs. In al haar bescheidenheid riep de raad tenslotte het college op om ook nog de raadsvergaderingen voortaan live via Facebook uit te zenden. Een kijkcijferkanon.

Je zult toch burgemeester zijn van deze stad en dit allemaal moeten voorzitten. Ik leef mee. Gelukkig is er nog lachgas in Veenendaal. Nou ja nog eventjes, want de patroontjes voor slagroomspuiten worden als het aan de scherpslijters van de raad ligt voortaan niet meer met korting aangeboden of thuisbezorgd. Dat u het weet.

Gelukkig kan onze burgemeester de Veense politiek aan. Ik zag hem vrolijk met een tamboerijn in de hand op een podium op het Stadsstrand staan. En al eerder enthousiast wuivend de kinderen welkom heten bij de intocht van de avondvierdaagse. Tussendoor werd hij door raadsleden nog mee op sleeptouw genomen door de stad. En vindt hij zelfs nog tijd om op Twitter collega's te feliciteren die elders burgemeester zijn geworden.

Last-but-not-least: hij heeft heel enthousiast campagne gevoerd voor een assistent, die de last van zijn zware en belangrijke baan wat kan verlichten. Dit is gelukt. De 11-jarige Maud Smit van Montessorischool Aan de Basis werd na 123 uitgebrachte stemmen de eerste kinderburgemeester van Veenendaal. Klaar om onze huidige bestuurders op termijn op te volgen. Er is nog hoop.

Jurgen Hillaert