Aftrap

Vorige week heeft de gemeenteraad van Veenendaal  voor de zoveelste keer gesproken over koopzondagen. De uitslag zal bekend zijn… in december wordt er verder gepraat. Als het voorstel dat nu even in de koelkast staat, wordt aangenomen, zal dat grote impact hebben.

Elke bakker, slager, supermarkt of doe het zelf zaak mag elke zondag open. Concreet betekent dit dat bijvoorbeeld Hoogvliet in de Leinweberstraat zeven dagen in de week haar winkel mag openen. En natuurlijk ook het winkeltje in de Zandstraat, Boslaan, Mulderslaan, Patrimoniumlaan, de Ellekoot et cetera.

Alleen al om dit door te laten dringen bij de Veenendalers is het goed dat er een ordevoorstel is gekomen om een 'stadsgesprek' te houden. Op 13 december kunnen alle burgers, ondernemers en werknemers hun zegje doen. Ongeacht of men voor of tegen is.

Nu al druppelen berichten binnen over werknemers die geen promotie meer krijgen omdat ze op zondag niet willen werken. Vanuit de werkgever gezien logisch. Als je een nachtwacht zoekt neem je niet iemand aan die 's nachts niet wil werken. Hebben die vele honderden die  om welke reden dan ook op zondag niet willen werken nog wel kans op een baan in een winkel? Krijgen we geen tweedeling? Gaan velen straks kopen waar hun (klein)kind ook mag werken? 

Zijn de huurcontracten van hen die om welke reden dan ook op zondag dicht blijven waterdicht? Dreigen geen torenhoge boetes als hun huurbaas openstelling eist? En waarom mag de Hema in het centrum wel open en moet de Hema in De Ellekoot op zondag gesloten blijven?

Wanneer het voorstel wordt aangenomen zijn we eindelijk verlost van de koopzondag discussie is een veel gehoorde kreet. Dit is een illusie want het voorstel is een compromis. Dit was mijn aftrap van het stadsgesprek….  de bal ligt nu voor uw voet!

 

Aart Aalbers