• Aart Aalbers

Tientallen tips over incidenten Dak van de Markt

VEENENDAAL De politie heeft tientallen tips binnen gekregen over de incidenten bij café het Dak van de Markt en ijssalon Puur Tamminga in Veenendaal. Dat bleek dinsdagavond in de uitzending van televisieprogramma Opsporing Verzocht.

Het programma besteedde vorige week uitgebreid aandacht aan de incidenten in Veenendaal en in de uitzending van gisteren werden de eerste resultaten besproken. In totaal zijn er ruim veertig tips binnen gekomen en daarbij zijn ook mogelijke namen genoemd. In sommige tips wordt ook gesproken over dat een van de daders op de beelden mogelijk een vrouw zou zijn. De politie onderzoekt alle tips en gaat onverminderd door met het onderzoek naar de incidenten.

INCIDENTEN Het Dak van de Markt en/of eigenaar Sytse Tamminga is sinds het voorjaar van 2018 doelwit van een aantal gerichte geweldsincidenten. Na drie beschietingen vorig jaar was het een tijd rustig, maar in september 2019 werd bij het café een handgranaat achtergelaten en brand gesticht. De daders lijken geen middel te schuwen om de eigenaar van het café te bedreigen en te intimideren. Op donderdagavond 26 september wisten ze hem te raken door zijn bestelbus in brand te steken, die daardoor total-loss raakte. Hoogstwaarschijnlijk dezelfde personen zijn verantwoordelijk voor een brandstichting aan de Kerkewijk, bij ijssalon en chocolaterie Puur Tamminga, in de nacht van 1 op 2 oktober 2019. De daarmee getroffen middenstander is de broer van de café-eigenaar.

BELONING Het Veenendaalse café aan de Markt is momenteel op last van de burgemeester gesloten tot in ieder geval half november. Politie en Justitie nemen de zaak hoog op. Voor de tip die leidt tot de aanhouding en veroordeling van de daders is een beloning van 15.000 euro uitgeloofd.

De politie is bezig met uitgebreid onderzoek en vraagt wie de personen kent die op de bewakingsbeelden te zien zijn. Ook mensen die iets weten over het motief of wie er mogelijk de opdrachtgever is kunnen de politie bellen. De Hoofofficier van Justitie in Midden-Nederland heeft een beloning uitgeloofd van 15.000 euro voor de tip die deze zaak oplost. Tips doorgeven kan via de Politie Opsporingstiplijn (gratis): 0800-6070; via Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800-7000; en via Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 079-3458999. Online een tip doorgeven kan via dit formulier.