• Aart Aalbers

'Ik toets 1-1-2 in voordat ik ga slapen'

VEENENDAAL Het televisieprogramma Opsporing Verzocht heeft dinsdagavond uitgebreid aandacht besteed aan de reeks incidenten bij café Het Dak van de Markt en ijssalon Puur Tamminga in Veenendaal. ,,Ik heb gewoon een kroeg, ik zit niet in louche handel, ik doe geen gekke dingen... Ik toets 1-1-2 in op mijn telefoon voordat ik ga slapen'', zegt eigenaar Sytse Tamminga in een interview. ,,Dat is geen manier van leven.''

Sinds het voorjaar van 2018 is café Het Dak van de Markt het doelwit van een aantal gerichte geweldsincidenten. Na drie beschietingen vorig jaar was het een tijd rustig, maar in september 2019 werd bij het café een handgranaat achtergelaten en brand gesticht.

INTIMIDATIE De daders lijken geen middel te schuwen om de eigenaar van het café te bedreigen en te intimideren. Op donderdagavond 26 september wisten ze hem te raken door zijn bestelbus in brand te steken, die daardoor total-loss raakte. Hoogstwaarschijnlijk dezelfde personen zijn verantwoordelijk voor een brandstichting aan de Kerkewijk, bij ijssalon en chocolaterie Puur Tamminga, in de nacht van 1 op 2 oktober 2019. De daarmee getroffen middenstander is de broer van de café-eigenaar.

BELONING Het Veenendaalse café aan de Markt is momenteel op last van de burgemeester gesloten tot in ieder geval half november. Politie en Justitie nemen de zaak hoog op. Voor de tip die leidt tot de aanhouding en veroordeling van de daders is een beloning van 15.000 euro uitgeloofd.

BESCHIETINGEN Op bewakingsbeelden van 25 april en 1 mei 2018 zijn twee keer twee mannen te zien, mogelijk beide keren dezelfde, die een automatisch wapen bij zich hebben. Waar het bij de eerste poging zichtbaar moeite kostte om het wapen goed te gebruiken, lukt het de tweede keer om een aantal kogels in de gevel van het café te schieten. 

,,Mijn buurman belde dat ik misschien maar even moest komen kijken'', zegt Tamminga. ,,Er zitten gaten in je pui en het lijken wel kogelgaten, zei hij. Ik dacht 'dat kan niet, dat moet wat anders zijn', maar toen ik aankwam wist ik het wel meteen: dit zijn kogelgaten.'' Er was niemand in het pand aanwezig, waardoor er geen gewonden zijn gevallen. Datzelfde gold in de nacht van 26 op 27 augustus 2018, toen er opnieuw gericht op Het Dak van de Markt werd geschoten. ,,Ik was nog helemaal niet bezig met wat hier achter kon zitten, maar toen ik mijn huilende vriendin zag kwam bij mij wel de emotie: 'wacht even, het is wel heel bizar wat hier gebeurt'.''

MOLOTOVCOCKTAIL Een jaar later was het weer mis, toen in de vroege ochtend van woensdag 11 september bij het café een persoon in beeld verscheen. Die sloeg, met een klauwhamer, een ruit in en gooide daarna een molotovcocktail naar binnen. Er volgde een explosie waarbij de deuren aan de voor- en achterkant van het pand eruit geblazen worden, en een fikse brand. De dader kon maar net op tijd weg komen en zijn mouw lijkt nog even in brand te hebben gestaan. Tamminga: ,,Ik werd wakker en had tien gemiste oproepen. Toen wist ik al wel dat het mis was, want dit was de vorige keren ook al. En dan schrik je wel, want het was inmiddels meer dan een jaar geleden en ik dacht eigenlijk dat we er aan voorbij waren. Dat bleek dus niet zo te zijn.''

In de nacht van woensdag 18 op donderdag 19 september werd een persoon gefilmd die een handgranaat neerlegde voor de deur van het café. Het explosief stond niet op scherp en kon gelukkig zonder ontploffing worden opgeruimd.

BRANDSTICHTING Naar aanleiding van de incidenten in september hield de politie geregeld een oogje in het zeil bij het café aan de Markt. Vermoedelijk verlegden de daders om die reden hun aandacht naar een pand aan de Kerkewijk, waarin de chocoladewinkel annex ijssalon is gevestigd van de broer van de café-eigenaar. 

Rond 03.00 uur in de nacht van dinsdag 1 op woensdag 2 oktober 2019 legden camera's daar twee personen vast. Zij hadden gereedschap en een jerrycan bij zich. Nadat ze een ruit insloegen, goten ze een vloeistof naar binnen die ze vervolgens aanstaken. De materiële schade bleef relatief beperkt, maar de impact op de slachtoffers is er niet minder om.

,,Iemand wil wat van je, maar in al die tijd is er niemand naar mij toe gekomen of heeft laten weten van 'ik wil dit of dit van je' of dat ik iets moest doen of juist iets niet moet doen. Ik weet niet wat de reden en de oorzaak is'', zegt Tamminga. ,,Ik heb hier niets mee te maken, maar mijn broer al helemaal niet. Er wonen mensen boven die zaak, dit had heel anders kunnen aflopen. Daar schrik je wel enorm van.''

De politie is bezig met uitgebreid onderzoek en vraagt wie de personen kent die op de bewakingsbeelden te zien zijn. Ook mensen die iets weten over het motief of wie er mogelijk de opdrachtgever is kunnen de politie bellen. De Hoofofficier van Justitie in Midden-Nederland heeft een beloning uitgeloofd van 15.000 euro voor de tip die deze zaak oplost. Tips doorgeven kan via de Politie Opsporingstiplijn (gratis): 0800-6070; via Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800-7000; en via Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 079-3458999. Online een tip doorgeven kan via dit formulier.

Bron: Opsporing Verzocht.