• Privebezit Delno

Zwemkanon Delno genoot van WK

VEENENDAAL Met een grote lach kijkt Marjolein Delno terug op de afgelopen dagen. Het zwemkanon deed op het WK in Boedapest haar stinkende best en wist een persoonlijk record (PR) neer te zetten. Daarnaast behaalde de zwemster van het Veenendaalse VZC ook met de Nederlandse estafettezwemsters op de 4x200 meter vrije slag de finale.

Jeroen van der Veer

 

Na een drukke periode rust Delno momenteel uit in haar ouderlijk huis in Veenendaal. In de sportfamilie is de 23-jarige als een vis in het water en wordt er veel over het afgelopen WK gesproken. Er valt dan ook veel te praten, want het was voor de in Eindhoven woonachtige Delno haar eerste grote internationale toernooi. 

Zou het dan gaan over haar PR op de 200 meter wisselslag of de estafette 200 vrij? Het is een vraag die moeilijk te beantwoorden is. Als Delno gevraagd wordt over het toernooi, is het enthousiasme duidelijk in haar stem te horen. ,,Het hele toernooi zat ik lekker in mijn vel. Natuurlijk had ik wel spanning, maar ik wist niet goed wat ik moest verwachten. Het werd mijn eerste grote internationale toernooi en daardoor was ik nog onwetend."

 

BESEF De dochter van VZC-trainer Harry Delno begon het kampioenschap met de 200 meter wisselslag. Met haar ouders en broertje op de tribune zwom ze een PR van 2.15,05. ,,Daar ben ik heel blij mee, maar het was niet makkelijk. Ik kon mede zo goed presteren doordat ik wist dat ik op dit onderdeel geen kans had op een medaille. Hard zwemmen was het enige dat ik kon doen en dat deed ik."

Niet lang daarna begon voor Delno het echte werk. Ze ging naar Boedapest om met de estafetteploeg te knallen op de 200 meter vrij en daarin slaagde ze deels. Vooral in de voorronde ging het goed en behaalde de ploeg door de vijfde plaats ook daadwerkelijk de finale. ,,Daarna gingen we naar het hotel om te rusten, omdat we dezelfde dag nog de finale zwommen. Toch heb ik niet heel veel geslapen, want het besef dat we in de finale stonden was zeker aanwezig."

 

VEEL GELEERD De ploeg met Robin Neumann, Femke Heemskerk, Esmee Vermeulen en slotzwemster Delno zwom naar een zevende plek met een tijd van 7.54,29. De Verenigde Staten veroverden het goud in 7.43,39, net voor China (7.44,96). Daarachter snelden de Australische vrouwen naar het brons.

,,Ik was niet heel tevreden over mijn eigen tijd bij de eerste wedstrijd", blikt Delno terug. ,,Door het enthousiasme startte ik te snel en kwam ik op het eind kracht te kort. Dat ging bij de finale al beter en dus heb ik direct veel geleerd. Of we tevreden zijn met een vijfde plaats? Ja, maar we willen altijd meer."

 

Het kampioenschap smaakt naar meer en Marjolein Delno wil op een internationaal toernooi geen eendagsvlieg zijn. De topsporter blijft zich richten op de 200 vrij en droomt zelfs al stiekem van Olympische Spelen in Tokio. ,,Dat is over drie jaar en in die tussentijd kan er veel gebeuren. Toch denk ik er wel voorzichtig aan. Ik ga er in ieder geval alles aan doen."