• Ted Walker
  • Ted Walker
  • Ted Walker
  • Ted Walker

Van Gent Finaleweken: Derby wordt beslist door opmerkelijke treffer

VEENENDAAL Een rechtsback die met zijn linkerbeen na een handsbal de wedstrijd Panter tegen Veenendaal beslist. Het zei alles over het duel tussen de twee buren die uitkomen in de derdeklasse. Door de treffer van Sander van der Laan kreeg Veenendaal de volle buit en doet het nog mee om de titel en moest Panter opnieuw een flinke dreun verwerken.

Jeroen van der Veer

Waar hij normaal gesproken altijd in de schaduw staat, stond de linksback van Veenendaal opeens in het stralende middelpunt. Van der Laan doet wekelijks zijn dingetje in de verdediging. Levert waar mogelijk de ballen bij een teamgenoot in en schakelt zijn man uit. Niets meer. Niets minder. Zaterdagmiddag was alles echter anders.

Een dik kwartier na rust was Veenendaal begonnen met de jacht te openen op de openingstreffer. De ploeg van Arco van Elst kwam maar niet door de verdediging van het stugge Panter, dat organisatorisch enorm sterk stond. De ploeg van De Roos gaf niets weg, was in de eerste helft zelfs de ploeg die het meest recht had op een treffer en zij leken zaterdagmiddag hun hoofd boven water te houden.

Toch was daar opeens de speler met wie vrijwel niemand rekening had gehouden. Van der Laan had al de gehele wedstrijd veel ruimte, maar koos zorgvuldig zijn momenten. Zo ook na ruim een uur spelen. Een lange bal kwam plotseling voor de voeten van de rechtsback. Zonder na te denken trapte hij de bal en het projectiel verdween via de binnenkant van de paal in het doel.

Bij Panter zorgde dit voor boze reacties. Trainer Ronald de Roos: ,,Hij neemt die bal gewoon mee met zijn hand. Iedereen zag dat het hands was. Dat de bal daarna op zo'n manier in het doel verdwijnt, is alleszeggend over ons seizoen. Vorig jaar zat alles mee en dit seizoen zit echt alles tegen."

Zijn collega kon er wel om lachen en zag zijn strijdplan goed uitpakken. Arco van Elst: ,,Ik had mijn jongens gezegd dat ze geduld moesten bewaren. In de eerste helft was Panter iets beter, zo eerlijk ben ik ook weer wel. Alleen in de tweede helft gingen wij meer drukken, kregen onze backs ruimte en bleken wij conditioneel sterker. Daarom had ik zo gehamerd op geduldig voetballen."

Tja, die handsbal. Van der Laan kon er na afloop wel om lachen. Met een drankje in zijn hand genoot hij samen met zijn teamgenoten van de overwinning. ,,Dit is mijn eerste doelpunt van dit seizoen", sprak de matchwinnaar met een grote glimlach. ,,Leuk om dat in zo'n duel te doen. Ik hou er van. Veel mensen langs de kant, er zit altijd spanning op en er wordt geïntimideerd. Dat zijn toch de mooiere wedstrijdjes?" Op het moment dat de Veenendaal-verdediger over zijn doelpunt sprak, zat Ilias Abba allang in de kleedkamer. Lamgeslagen, na opnieuw een nederlaag. ,,Het is dat de liefde voor het spelletje zo groot is, anders word je er echt knettergek van. We geven vrijwel niets weg en dan krijg je zo'n rotgoal tegen. Daarna merk je dat het vertrouwen bij ons wegzakt. We creëren vrij weinig en conditioneel zijn we ook niet sterk. Dat komt trouwens door onszelf hoor", zegt de middenvelder van Panter kritisch. ,,De trainingsopkomst is gewoon matig. Dan ga je het ook niet volhouden om negentig minuten te knokken." Toch zal dat nodig moeten zijn in de komende weken, anders degradeert Panter. ,,Ik wil door de voordeur vetrekken", aldus Abba, die volgend seizoen voor VVA Achterberg speelt. ,,Alleen die deur gaat steeds een stukje dichter. Toch is er wel geloof. Ook vandaag verlies je onnodig. Vorig jaar zat het mee en dit jaar zit het tegen. Kijk alleen al naar de aantal blessures die wij hebben. Maar ach, deze nederlaag verwerken en er volgende week weer staan. Want Panter degraderen? Liever niet."

Bij Veenendaal heerste er een hosanna-stemming. De ploeg staat steviger op de tweede plek; een plaats die recht geeft op nacompetitie voor promotie naar de tweede klasse. ,,Natuurlijk willen wij kampioen worden", benadrukte Van der Laan. ,,Maar als dat niet lukt, is het toch lekker dat je los staat op de tweede plaats."