• Jeroen van der Veer

Realist Arco van Elst flikt het

VEENENDAAL Nu het seizoen gespeeld is, is het tijd om met de trainers van de voetbalclubs terug te kijken. Deze keer wordt gesproken met Arco van Elst. Hij zorgde ervoor dat Veenendaal via de nacompetitie promoveerde.

Jeroen van der Veer

Toen Arco van Elst het stokje overnam van Chris Minnebreuker had de oefenmeester maar één doelstelling: promoveren naar de derde klasse. Die missie werd succesvol afgerond. 

Oké, Arco. Het seizoen is afgelopen en de doelstelling gehaald. Ga je nu eindelijk toegeven dat je blufpoker speelde?

,,Nee, ik heb er altijd in geloofd. Achteraf is dat makkelijk praten, maar ik meen het. Aan de spelersgroep lag het niet, want die is echt goed. Wel hoorde ik dat het plezier ontbrak en daarmee ben ik aan de slag gaan."

Hoe gaat dat? Je nam na een kwart van de competitie de boel over en de achterstand op de koploper was al groot.

,,Veel gesproken heb ik niet. Wel zijn wij harder en scherper gaan trainen. Die jongens hebben echt veel meters gemaakt, al hadden zij dit niet door. Zelfs conditietraining deden wij met de bal. Daarnaast vond ik het belangrijk dat de wisselspelers het ook naar hun zin hadden. Zij bepalen hoe het seizoen loopt."

Dat moet je even uitleggen...

,,Als zij boos op de bank zitten of trainen, is de sfeer anders. Zij waren dus enorm belangrijk. Ik was daarom ook altijd duidelijk en zei waar spelers aan toe waren. Alles valt en staat met communicatie."

Je hebt zelfs regiotopscorer Tim Boogers op de bank gezet.

,,Het teambelang staat op nummer één. Verdedigen begint voorin en hij deed in balverlies niet veel. Jordy van Olderen deed dat wel en daarom koos ik voor een wijziging."

Van Olderen raakte geblesseerd en Boogers greep zijn kans. Dat 'geluk' moet je dan ook hebben.

,,Geluk? Nee, dat is het niet. Wij -niet alleen ik, maar ook de spelersgroep en staf- hebben Tim geprikkeld en in laten zien dat hij moest veranderen. Toch blijf ik vinden dat hij meer meters kan maken. Ach, wie ben ik om daarover te zeuren als hij er 36 maakt."

En als hij even niets deed, hadden jullie Stephan van Grootveld. Aardig voetballertje hè?

,,Erg jong, maar hij staat er wel. Toen ik hier kwam, werd hij één van de twee rechtsbenigen centraal achterin. Hij speelde als ouderwetse laatste man. Dat was gedurfd, maar het pakte goed uit. Het heeft het team rust gegeven. Wij worden geroemd om onze goals, maar de verdediging was dit seizoen onze beste linie. Als wij de nul hielden, wist ik dat wij gingen winnen."

Ben je dan een verdedigende trainer?

,,Eerder een realistische trainer. Waarom zou ik aanvallend spelen, als mijn ploeg meer baat heeft bij rust achterin."

Je bent dit seizoen enkele keren weggestuurd. Hoe kan dat toch?

,,Ik doe alles om te winnen. Ga daarvoor ver, maar ik ben nooit grof geweest. Elke keer was het omdat ik buiten mijn vak kwam. Dat is dom, maar gebeurt wel eens."

Ach, wie heeft het er nog over. Je hebt het geflikt man.

,,Schitterend toch. Niet alleen voor mijn groep, maar voor de hele club. Heb volwassen mannen met tranen gezien. Tja, dan word ik zelf ook emotioneel."

Dat was na afloop tegen DEV Doorn te zien.

,,Bij de finale van de nacompetitie had ik voor het eerst twijfel of wij onze missie gingen halen. Sinds ik hier zit, hebben wij geen duel verloren. Het zou je toch gebeuren dat je dan alsnog met lege handen staat.''

,,Na afloop pakte ik even een moment voor mijzelf. Toen kwam het besef en konden wij voor het eerst blij zijn na een overwinning. Er stond continu druk op. Wij bleven winnen, maar het leverde niets op. Daarom was de ontlading bij iedereen ook zo groot."

Dit was misschien wel mooier dan een kampioenschap?

,,De titel is het allerhoogste, maar dit heeft iets extra's. De spanning werd opgebouwd en kwam er die middag uit. Pogingen op de paal en lat, ballen van de lijn. De finale had alles en gelukkig hebben wij onszelf beloond."

Wat moet jij straks met een fijn gevoel naar de camping gaan.

,,Toen ik door Veenendaal werd benaderd, was het een afweging. Wil ik met het gezin veel naar de camping of niet. Mijn vrouw duwde mij gelukkig deze kant op. In de zomerstop gaan we lekker met het gezin genieten en krijgt niemand die lach meer van mij gezicht."