• Ted Walker

Kruys flikt het met DOVO

VEENENDAAL Jarenlang hunkerde DOVO naar promotie en eindelijk was het moment dan daar. Onder leiding van trainer Gert Kruys wisten de Veenendalers een plek in de derde divisie te bemachtigen. 

 

Jeroen van der Veer

 

DOVO is momenteel bezig met de voorbereiding op het nieuwe seizoen, maar hoofdtrainer Gert Kruys blikt maar wat graag terug op het afgelopen voetbaljaar. Daarin wist hij samen met zijn ploeg via de nacompetitie te promoveren en was het groot feest op sportpark Panhuis. 

 

Nu moet je het mij toch even eerlijk vertellen; het hele seizoen riep iedereen bij DOVO dat de doelstelling niet was om kampioen te worden. Was dat om de druk eraf te halen?

,,Bij DOVO was men al jaren bezig met promoveren en er heerste een beetje een negatieve sfeer toen ik hier kwam. Diverse mogelijkheden werden onbenut gelaten en het geloof leek weg. Dat moest eerst weer aanwezig zijn, voordat we konden presteren. Dat was een belangrijke taak waarin wij met z'n allen geslaagd zijn."

 

Maar als je zo'n groep hebt, moet je toch strijden om de titel?

,,Dat deden wij ook, alleen sprak niemand het uit. Ik niet, het bestuur niet en ook de spelers niet. We wisten dat wij moesten doen waar wij goed in waren. De sfeer werd steeds beter en van het één kwam het ander."

 

Ook als jullie onderuit gingen, kwam er geen gerommel binnen de vereniging. Dat is wel eens anders geweest...

,,Wat er in het verleden is gebeurd, heb ik geen zicht op. Ik kan alleen over afgelopen seizoen spreken. Weet je wat ik zo prettig vond? Als wij verloren, belde de hoofdsponsor mij op. Wim van Silfhout zei dan dat ik rustig moest blijven en dat het goed kwam. Dat was het mooie: iedereen geloofde in ons."

 

Jouw spelers waren altijd fit en konden in de tachtigste minuut nog even gas geven. Is dat de sleutel tot succes geweest?

,,Voor amateurbegrippen train ik behoorlijk pittig. Veel heb ik opgestoken van Louis van Gaal en Erik ten Hag (trainer FC Utrecht, red.) en hun oefenstof gebruik ik bij mijn eigen trainingen. Wij trainen veel met de bal, maar het is erg intensief. Dat heeft ons zeker geholpen."

 

Kampioen ben je niet geworden. Is er een moment aanwijsbaar waar jullie het hebben laten liggen?

,,Putten-thuis hebben wij veel kansen gemist en in sommige uitduels hebben wij lelijk puntverlies geleden."

 

Ben jij een trainer die dan boos wordt op zijn spelers?

,,Ik ben afgelopen seizoen één keer heel boos geworden. Dat was na de thuiswedstrijd tegen AZSV. We speelden gelijk en heb toen bewust olie op het vuur gegooid. Ik zag een zielloos elftal en moest iets doen. Dat kan ook verkeerd uitpakken, maar dat deed het niet."

 

In de winterstop haalde je Rodney Ubbergen naar DOVO. Waarom?

,,Ik had graag aan het begin van het seizoen al een extra keeper. Doelman Bodhi Prinssen heeft veel kwaliteit, maar is wel onervaren. Rodney bracht ons rust en speelde een belangrijke rol in de promotie."

 

In de nacompetitie bleek Quincy Arends jullie goudhaantje. Had jij verwacht dat hij dit kon?

,,Toen Koç in de nacompetitie afwezig was, kon ik kiezen uit Leon Toonen of Quincy Arends. Spelen met Quincy was het beste voor het team en dan had ik Leon nog altijd achter de hand. Met Arends heb ik afgelopen seizoen veel gesproken. Hij wilde graag spelen, maar ik vond dat hij nog stappen moest maken. Die gozer bleek mentaal zo sterk en in de nacompetitie liet hij zien een uitstekende spits te zijn. Eerst ontbrak het nog aan doelpunten, maar toen maakte hij ze."

 

Vooral het tweeluik met Noordwijk in de halve finale was prachtig. Geniet je dan zelf ook?

,,Echt een goede ploeg, dat Noordwijk. Natuurlijk geniet je, omdat het resultaat goed is. Toch was de wedstrijd erg spannend en hebben mijn spelers aangetoond met druk om te kunnen gaan."

 

De 'finale' tegen SteDoCo was relatief eenvoudig en eindelijk zit je dan in de derde divisie. Je hebt het geflikt, Kruys.

,,Nee, wij hebben het geflikt. We hebben dit met z'n allen gedaan."

 

En dan nu doorstoten in de derde divisie?

,,Onze doelstelling is erin blijven en vanuit daar kijken we verder. Dit seizoen moeten we nóg fitter worden en de kansen nog meer benutten. Dan kan het een mooi seizoen worden. Ik kijk er naar uit."