Klassieke wegracemotoren door Veenendaal

VEENENDAAL Ronkende motoren, piepende banden en hoge snelheden. Dit alles is zaterdag te zien en te horen op en rond het groene bedrijventerrein De Faktorij langs de A12 met de start aan de Gildetrom.

Jeroen van der Veer

De Stichting Klassieke Motorsport Veenendaal (SKMV) houdt dit jaar voor de 22e keer regelmatigheidswedstrijden voor klassieke wegracemotoren van voor 1973. Dankzij de gunstige ligging midden in Nederland en de professionele organisatie bezoeken vele liefhebbers van de motorsport jaarlijks de races. ,,We gokken op ruim duizend man."

Aan het woord is Hans van Walsem, die sinds vijf jaar aan het evenement verbonden is. De Veenendaler vond het als toeschouwer een fantastisch evenement en besloot mee te helpen in de organisatie. ,,Het is top om met zoveel vrijwilligers dit neer te zetten."

TOEKOMSTIGE VROUW Ook aankomende editie zullen er weer de nodige mooie demo's op het programma staan. Op vrijdagavond 12 augustus start zo rond de klok van 19.00 uur een unieke 2-uurs Endurance race inclusief Le Mans start en om het kwartier een rijderswissel. Op het circuit van 1600 meter worden op zaterdag 13 augustus van 10 tot 17.30 uur demo's verreden in de volgende klassen: 50cc, 125cc, 250cc, 350cc, 500cc, zijspannen en oldtimers.

In de ochtend vinden de trainingen plaats en in de middag de demo's. Hierbij opent Wouter Kolff rond de klok van 12 uur de demonstraties. ,,Hij is nu nog met vakantie, maar vanaf de andere kant van de wereld zei hij te komen. Hij beschikt zelf over een klassieke Porsche en in deze auto gaat hij enkele rondjes rijden. Daarbij is dit het eerste publieke optreden sinds hij zijn vrouw ten huwelijk heeft gevraagd. Zij komt ook mee, wat wij erg leuk vinden."

MOOI DAGJE De gehele dag zal er een speaker zijn die de bezoekers informatie geeft over de racende motoren en de rijders. Ook het gehele rennerskwartier is vrij toegankelijk zodat de machines in alle rust te bezichtigen zijn. ,,We willen de bezoeker opnieuw een mooie middag bezorgen. We zijn inmiddels een traditie geworden en horen vrijwel alleen maar positieve geluiden. Dat willen we ook dit jaar weer realiseren. Hopelijk zal ook deze editie van de Classic Races Veenendaal voor jong en oud een mooi dagje uit betekenen."

ZON Alle faciliteiten zijn aanwezig, inclusief catering en een terras met vrij uitzicht over het rechte stuk en start/finish. ,,Als het weer goed is, verwachten we 1000 tot 1500 man. Aan alles hebben we gedacht, alleen op het weer hebben we geen invloed. Zo moesten we vorig jaar het halverwege beëindigen, omdat het met bakken uit de lucht kwam. Hopelijk schijnt zaterdag de zon." De organisatie neemt wederom geen enkel risico en heeft wederom voldoende beveiligers. ,,Ook rijden de motoren geen 200 kilometer per uur door de bochten. Op ons evenement is nog nooit wat ergs gebeurd en dat willen we zo houden. Het moet een feest voor jong en oud worden en daar gaan wij voor zorgen."

Meer informatie is te vinden op www.classicracesveenendaal.nl.