• Wesley Heijmans

Heijmans verlaat DOVO voor 'The American Dream'

VEENENDAAL Al je familie, vrienden en spullen achterlaten om een nieuw avontuur aan te gaan in Amerika. Het is iets wat Wesley Heijmans heeft gedaan en momenteel vindt de twintigjarige langzaam zijn weg in Colorado. De ex-voetballer van DOVO gaat daar topsport en studie combineren. ,,Dit is toch wel een droom die uitkomt.´´

 

Jeroen van der Veer

Opeens stond Heijmans daar. Helemaal alleen in Amerika, met nauwelijks kennis van het land en enkel onbekende mensen om zich heen. Het was onwennig, geeft hij zelf toe, maar al snel vond hij zijn weg. Inmiddels bivakkeert hij al enige tijd aan de andere kant van de wereld en is hij vanaf 7 augustus gestart bij het NJC men's soccer team. ,,Mijn schoolrooster wordt om het voetbal heen gebouwd. Wij spelen eind deze maand bijvoorbeeld een uitwedstrijd. Dat is 900 kilometer hier vandaan en dan kan je tijdens het reizen en spelen niet studeren."

PROFCLUBS Toch is juist dat leren erg belangrijk. Haalt de middenvelder geen goede resultaten, dan is er een grote kans dat Heijmans niet bij de selectie hoort. ,,Maar dat gaat niet gebeuren", glundert de twintiger ,,Ik ga hier een business-studie volgen en dat combineren met voetbal. Dat was voor mij altijd een droom; voetballen in het buitenland." De multifunctionele middenvelder begon met voetballen bij SVF in zijn woonplaats Cothen en op 15-jarige leeftijd debuteerde hij daar in het eerste. Hij was hiermee de jongste speler uit de geschiedenis van de club die in de hoofdmacht speelde. Vervolgens liep hij stages bij diverse profclubs, maar blessures gooiden roet in het eten. ,,Zo scheurde ik mijn hamstring toen Vitesse mij een kans bood."

 

BLESSURE Hij bleef daardoor bij het Veenendaalse DOVO en daar doorliep hij de U17- en U19-jeugdelftallen om vervolgens aan te sluiten bij Jong DOVO. ,,Afgelopen jaar mocht ik meetrainen met het eerste, maar ook toen volgde weer een blessure. Op het moment dat ik fit was, had DOVO andere spelers gehaald en die waren op dat moment simpelweg beter."

 

TWEEDE KANS Daarom besloot Heijmans te gaan voor een kans die hij eerder liet liggen; voetballen en studeren in Amerika. ,,Toen ik achttien was, kon ik ook naar Amerika, alleen vond ik mezelf nog niet klaar voor die stap. Eind juni heb ik kenbaar gemaakt dat ik er voor open stond en ze wisten nog wie ik was. Er kwam een club en school en nu zit ik in Amerika. Ik heb op vakantie mijn visum moeten regelen en twee dagen voor ik vloog had ik ´m binnen. Het was allemaal vrij hectisch."

DOVO Op de vraag of Heijmans ooit nog het shirt van DOVO, moet hij het antwoord schuldig blijven. ,,Ik weet niet hoe het hier gaat lopen. Nu zeg ik dat ik hier twee jaar studeer en vervolgens in Amsterdam afstudeer. Het diploma staat namelijk gelijk aan de eerste twee jaar van een hbo-opleiding in Nederland. Maar misschien heb ik het wel zo naar mijn zin, dat ik blijf."