• Eric Verhoeven

'Dit pakt niemand ons af'

VEENENDAAL Beseffen doet Sonja van Geerenstein het nog nauwelijks, maar het bewijs liegt niet. In haar Veenendaalse woning ligt het gouden pronkstuk dat de 34-jarige kreeg nadat de Nederlandse vrouwen Europees kampioen werden. Als teammanager stond ze weliswaar op de achtergrond, maar haar rol was van grote waarde.

 

Jeroen van der Veer

De voetbalvrouwen hebben afgelopen week het land op zijn kop gezet. De Oranje-koorts bereikte zondag het absolute hoogtepunt en om 18.45 uur mochten de Leeuwinnen zich Europees kampioen noemen. ,,Inmiddels heb ik mijn stem weer gevonden", zegt de goedlachse Veenendaalse dinsdagmiddag. ,,Het was niet normaal hoeveel mensen bij de huldiging waren. We hebben met de groep echt iets losgemaakt."

 

AARD VAN HET BEESTJE Na een stageperiode in 2004 kreeg Van Geerenstein een jaar later een vaste aanstelling en werd ze benoemd tot teammanager van het vrouwenelftal. ,,Het begon met het zetten van een handtekening voor de reiskosten en zo rolde ik er in. Het vrouwenvoetbal was toen al in ontwikkeling en de laatste jaren is dat steeds harder gegaan."

Al die tijd bleef Van Geerenstein achter de schermen. Ver weg van de schijnwerpers en vanuit haar kracht alles tot in de puntjes organiseren. Waar ze in haar beginperiode ook nog ballen oppompte, is haar rol nu vooral faciliteren en ondersteunen. Dat varieert van hotels regelen tot aan de busreis. Eigenlijk alles om bij anderen de zorgen of eventuele stress weg te nemen. ,,Ik doe dit graag. Dat is de aard van het beestje."

 

SOCIAL-MEDIA Twee jaar geleden wist men dat het EK naar Nederland kwam en toen begon ook voor Van Geerenstein de voorbereiding. Met de gehele staf werden scenario's doorgenomen, maar niemand had verwacht dat de speelsters het land zó op zijn kop konden zetten. ,,We hebben ons van onze beste kant laten zien. Niet alleen op het veld, maar ook daarbuiten. Dat vonden we belangrijk; laten zien wie of wat we zijn."

Waar speelsters tijdens het toernooi liever niet op social-media keken, deed de teammanager dit wel. ,,Elke rit op weg naar de wedstrijd keek ik met enkelen naar de oranjemars. Op internet sprak men vol lof over ons, al waren er ook een paar die negatief bleven. Ach, dat hou je altijd toch? Doe je verder niets aan."

 

FEESTJE De oud-voetballer van GVVV en DTS -'Ik train nog regelmatig bij GVVV'- is nu bezig met de afwikkeling van het toernooi, maar het genieten is ook begonnen. ,,Die huldiging was fantastisch. Niemand pakt ons dit meer af. Doordat ik het gehele kampioenschap druk was met regelen, zat de rem er bij mij een beetje op. Toch heb ik alles heel bewust meegemaakt en echt genoten."

Toch beseffen speelsters en staf dat de vrouwen nu moeten voorkomen dat ze geen eendagsvlieg zijn. ,,We beginnen met de kwalificatie van het WK gewoon weer op nul. Tijdens de huldiging zeiden wij al onderling: 'over twee jaar dit feestje weer'. Daar moeten we maar voor gaan."