• Jeroen van der Veer

De Groot is een trotse DOVO-voorzitter

VEENENDAAL Toen Jan Willem de Groot door diverse bestuursleden naar voren werd geschoven als nieuwe voorzitter, hoefde de 41-jarige niet lang na te denken. Inmiddels draagt hij de voorzitterspet en die zit hem als gegoten. 

Jeroen van der Veer

Op een frisse dag tussen Kerst en Oud en Nieuw is er genoeg leven binnen DOVO. Enkele vrijwilligers doen onderhoudswerkzaamheden, de jeugdcommissie is samen om een plan uit te werken en ook Jan Willen de Groot loopt er rond. De nieuwe voorzitter zet zijn voelsprieten de komende periode maximaal uit, om zo nog meer het dna van de club op te nemen.

 

OVERSTAP Als kleine jongen was de inmiddels 41-jarige al fan van DOVO. Er was echter één probleem; De Groot kwam uit Ede en voetbalde voor DTS. Toch kwam zijn droom in de A-jeugd uit, toen de verdediger de overstap maakte naar de A1 van de grootmacht uit Veenendaal. ,, De overschrijving ging niet vlekkeloos en daarom kon ik een jaar alleen trainen en oefenwedstrijden spelen. Desondanks besloot ik de stap te maken; zo graag wilde ik voor DOVO spelen."

Uiteindelijk kwam het tot slechts één oefenwedstrijd in het eerste team, maar wel werd duidelijk dat de overstap van Ede naar Veenendaal een goede was. De afgelopen jaren trapte De Groot een balletje in een 35+-elftal en was hij op bestuurlijk vlak nauw betrokken bij de vereniging.

 

FIETSJE Toen Bart Kelderman aankondigde te stoppen met zijn voorzitterschap, keken veel ogen dan ook automatisch naar Jan-Willem de Groot. ,,Gezien mijn achtergrond niet heel gek", bekent de voetballiefhebber. ,,Ik was de afgelopen jaren landelijk voorzitter van De Tafelronde en heb een DOVO-hart. In de loop der jaren ben ik een echte clubman geworden en daarom was ik niet verbaasd dat ik naar voren werd geschoven."

 

In oktober waren de eerste gesprekken en eigenlijk was De Groot er vrij snel uit. Zijn functie bij De Tafelronde liep toen al tegen het einde en daardoor bleek er voldoende tijd voor het voorzitterschap bij DOVO. ,,Ik heb de laatste paar jaren flink wat landen bezocht voor vergaderingen en nu kan ik gewoon het fietsje pakken", aldus de inmiddels in Veenendaal woonachtige De Groot. ,,Natuurlijk kost deze rol binnen de club veel tijd, maar ik krijg er energie van."

 

VOORUITSTREVEND Die energie is hard nodig, want er liggen mooie uitdagingen op de loer. Toch moet De Groot realistisch zijn en concluderen dat er in het komende half jaar geen grote dingen veranderen. ,,Ik dacht dat ik al veel van de club wist, maar in deze rol duik je nog dieper de organisatie in. Het komende half jaar wil ik dan ook gebruiken om alles in mij op te nemen."

Dit is mogelijk omdat het volgens De Groot gewoon erg goed gaat met 'zijn' club. Er heerst rust, het vlaggenschip speelt voor het kampioenschap, de jeugd doet het leuk en men is tevreden. ,,Maar", benadrukt de voorzitter. ,,Daar ligt direct het gevaar. Goed is niet genoeg voor een club als DOVO. We moeten ons verder professionaliseren. We willen in de regio graag vooruitstrevend zijn en er wordt op ons gelet. Dat schept ook verwachtingen en daar wil ik niet voor weglopen."

Het is dan ook nog te vroeg om te roepen wat er onder De Groot gaat veranderen. Wel heeft hij bepaalde wensen, die hij maar wat graag doorvoert ,,Ik vind de sociale kant van een vereniging heel belangrijk. Nog meer gezelligheid, nog meer aandacht voor de vrijwilligers en nog meer begeleiding in de ontwikkeling van jeugdspelers. Op voetbalgebied, maar ook zeker op het sociale aspect."

Daarbij ligt niet alleen de focus op de jeugd, maar ook op het seniorenvoetbal. ,,Alle leden zijn voor mij even belangrijk" benadrukt de 41-jarige. ,,Onze accommodatie kan nog zo mooi zijn; onze leden en vrijwilligers zijn het visitekaartje van de club. Zij moeten dus met trots het shirt dragen en daar ligt een taak voor ons als bestuur."

 

KNOKKEN Toch kan ook De Groot niet om het eerste elftal heen. Waar hij voorheen als supporter op zaterdag naar de wedstrijd keek, draagt hij nu de pet van voorzitter. ,,Ja, dan verandert de kijk naar het spelletje toch onbewust. Ik ben blij dat er nu rust is rondom het eerste team en dat ze bovenin meedraaien. Roepen dat we moeten promoveren doe ik niet. We hebben enkele keren de kans gehad en toen de boot gemist. Bescheidenheid is dus op zijn plaats. Natuurlijk hoort een club als deze niet op het vijfde niveau van Nederland te spelen, maar het zijn wel de feiten."

,,We lopen dus achter de feiten aan", is De Groot realistisch. ,,Alleen groeide in die tijd de vereniging wel door. Dat is het mooie aan deze club. We zijn met z'n allen blijven knokken en komen terug. Misschien niet zo snel als gedacht werd, maar we komen eraan."