• Ted Walker

'Als je wint heb je vrienden'

ACHTERBERG Nu het seizoen gespeeld is, is het tijd om met de trainers van de voetbalclubs terug te kijken. Deze keer wordt gesproken met Jan-Jaap van der Poel, hoofdtrainer bij VVA Achterberg. 

Jeroen van der Veer

Nadat VVA'71 failliet werd verklaard, stonden de echte clubmensen op. Het tweede elftal werd toen al getraind door Jan-Jaap van der Poel en toen besloten werd een nieuw team te formeren, kwam de club al snel uit bij de trainer. Hij kreeg het eerste elftal onder zijn leiding en moest met een jonge groep gaan bouwen.

Schrok jij niet van de groep die jij aantrof aan het begin van dit seizoen?

,,Nee, absoluut niet. Waarom?"

Je kreeg een talentvolle groep, maar met weinig ervaring. Je had in de voorbereiding relatief kort tijd om van niets toch iets te maken.

,,En daar lag juist de uitdaging. Veel spelers kende ik uit mijn DTS-tijd of vanuit het tweede bij VVA. Voetballen kon men dus wel, alleen moest het een team worden."

Hoe heb je dat aangepakt?

,,Niet al te veel praten en gewoon voetballen. Tijdens het seizoen hebben wij enorm veel geleerd. De groep werd steeds hechter en dat kwam ook doordat we wedstrijden wonnen. Als je wint heb je vrienden."

Merkten jullie als groep iets van de negatieve geluiden? De buitenwacht was nou niet bepaald positief over jullie club.

,,Natuurlijk merk je dat. Je hoort en leest het. Wij begonnen op dat vlak niet op nul, maar op min tien. Toch hadden wij daar vanaf het eerste moment maling aan en speelden wij onze wedstrijdjes."

Met fris en aanvallend voetbal.

,,Alleen op die manier kan je van de negatieve stempel afkomen. We speelden echter niet om die reden zo. Wij zijn allemaal liefhebbers en met deze groep konden wij aanvallend spelen. Al snel zagen anderen dat ook en vervaagde de negativiteit."

Tijdens de winterstop sprak men zelfs over de titel in de vierde klasse. Jij niet en bleef kalm. Hoe kwam dat?

,,Omdat ik wist dat Candia'66 en Veenendaal veel verder waren. Hadden meer ervaring, speelden langer samen en wonnen wedstrijden eenvoudiger."

Waar zij uitschieters hadden met overwinningen van vijf doelpunten verschil, lukte VVA Achterberg dat nooit.

,,En daarom sta je aan het einde van het seizoen met lege handen. Zo simpel is het. Wij hebben elke wedstrijd moeten knokken voor de drie punten. Nooit even eenvoudig achterover kunnen leunen. Dat kwam omdat wij te weinig scoorden en dat heeft veel kracht gekost. Kracht die wij in de nacompetitie te kort kwamen."

Daar gaan we het zo over hebben. Eerst over de competitie. Eigenlijk ben je nooit echt weggespeeld, of heb ik het mis?

,,Nee, dat denk ik niet. Wel merkte je dat Candia'66 en Veenendaal beter waren, maar ook die wedstrijden kon je gewoon winnen. Toen wij de thuiswedstrijd tegen Candia'66 verloren, wist men genoeg. Toen sprak niemand meer over de titel en was de blik op de nacompetitie gericht."

Terwijl het niet eens zeker was of je die ging pakken.

,,Jawel joh. Zolang die twee met elkaar aan het strijden waren voor de titel, was ik er van overtuigd dat het goed kwam."

Dacht je dat ook toen je de eerste nacompetitiewedstrijd thuis tegen Hercules verloor?

,,Ja, want in het eerste duel ontbraken spelers. Dit seizoen hebben wij te vaak spelers moeten missen in verband met blessures of verplichtingen.

In de nacompetitie was dat helemaal extreem. Toch wonnen wij uit ruim, waardoor we naar de finale mochten."

Als we de uitslagen mogen geloven, ontbraken in de finales ook veel spelers.

,,In het eerste duel kreeg onze keeper rood en was het al snel gespeeld. Daarna kregen wij in de tweede wedstrijd een oorwassing. Dat is ontzettend zuur, want daardoor heeft iedereen een bittere nasmaak aan het seizoen."

Maar als je realistisch bent; waren jullie al klaar voor een stap hogerop?

,,Dat denk ik wel. Voetballend kunnen wij uitstekend mee, alleen tegen de zogenoemde schopploegen hebben wij het lastig. Dan wordt er meer gevraagd en daar gaan we mee aan de slag.''

Je hebt voor aankomend seizoen ervaring erbij gekregen. Dat wordt dus een a-b-c'tje: VVA Achterberg volgend jaar kampioen?

,,Ging het maar zo makkelijk. Alleen het is wel duidelijk dat wij daarvoor gaan."