• Styled4You

'Zonder veiligheid geen Rijnweek'

RHENEN De Rijnweek is 'the place to be' om te genieten van muziek en activiteiten. Om het evenement in de eerste week van juli ordelijk en veilig te laten verlopen komt er heel wat bij kijken. Meer dan veel bezoekers misschien wel denken. Er gebeurt veel achter de schermen, maar ook zichtbaar op het terrein. Branch Manager Patrick Hartong van Securitas en Wilfred van der Velde van Van Amerongen Facilitair BV vertellen erover.

Feike Klomp

 

,,Wij werken als Securitas nu drie jaar mee aan dit unieke festival. De Rijnweek is in al die jaren uitgegroeid van een lokaal feest in Rhenen naar een waardevol en groots event met regionale uitstraling. Dat vraagt ook om een gedegen aanpak van alles wat met veiligheid van doen heeft. Zonder veiligheid is er geen festival. Sterker veiligheid is het belangrijkste element bij het aanvragen van de vergunning."

 

GASTHEER Tijdens de Rijnweek zijn dertig mannen en vrouwen van Securitas in touw. ,,De beveiligingswereld is voortdurend in beweging. Je bent steeds meer een gastheer en gastvrouw die op een toegankelijke manier met bezoekers, organisatoren en betrokken instanties communiceert. Er moet een goede balans zijn. Aan de ene kant is er een mooi evenement, aan de andere kant moet iedereen zich prettig en veilig voelen, zeker met zulke grote bezoekersaantallen en bezoekersstromen."

 

PROACTIEF Patrick Hartong is tijdens de Rijnweek de schakel tussen het bestuur van de Rijnweek en de hulpdiensten. ,,Als veiligheidscoördinator beweeg ik me tussen meerdere betrokkenen. Dat is mooi om te doen. Maanden voordat de Rijnweek begint, maar ook tijdens de week zelf, ben ik in gesprek met de gemeente, politie, Veiligheidsregio, GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio). We varen daarbij niet blind op eerdere edities. Er zijn altijd aandachtspunten of zaken die in de actualiteit spelen waar je rekening mee moet houden. Dat geldt zeker voor het weer. Zo is er direct contact met Meteoconsult." Op en rond het terrein hangen 14 camera's en in commandowagens staan professionals voortdurend paraat. ,,We zijn en blijven alert zodat iedereen kan genieten van een veilige en onbezorgde Rijnweek."

 

Een andere onmisbare factor om de Rijnweek goed te laten verlopen is de routing. Van Amerongen Facilitair heeft daarvoor de expertise, mensen en materialen voor in huis. Bedrijfsleider Wilfred van der Velde: ,,Als het draaiboek eenmaal is vastgesteld ga ik in het voortraject met iemand van de organisatie in gesprek over het verkeersplan."

Hoe komen artiesten, bezoekers en alle andere betrokkenen naar Rhenen? Door een heldere verwijzing. ,,Op toegangswegen plaatsen we tekstkarren en in Rhenen zelf zorgen we voor bebording zodat duidelijk is waar je moet zijn. Verder is het een samenspel om de Rijnweek tot een succes te maken. Ik ga elk jaar een avond naar Rhenen en valt me altijd op dat mensen het naar hun zin hebben. Mooi dat wij daar een steentje aan mogen bijdragen."