• Jeroen van der Veer

Veel vragen over vluchtelingen tijdens bijeenkomst

VEENENDAAL Zo'n tachtig man kwam er af op de bijeenkomst die georganiseerd werd om bewoners van Veenendaal bij te praten over de vluchtelingenopvang. Sinds woensdagmiddag bivakkeren 150 vluchtelingen 72 uur in De Valleihal en daar waren een hoop vragen over. Tijdens een felle vragenronde gaf burgemeester Wouter Kolff geduldig antwoord en wist hij een hoop vraagtekens weg te nemen.

 

Jeroen van der Veer

 

Dat de bijeenkomst nodig was, bleek wel uit de grote hoeveelheid reacties op de Facebook-pagina van de burgervader. Nadat hij een bericht plaatste over de vluchtelingen, kreeg hij een vloedgolf van reacties. ,,Ik heb respect voor iedereen en iedereen heeft recht op zijn mening. Blijf dan ook vooral de discussie aangaan, maar toon wel respect", zei Kolff daar over.

 

Bij de vragenronde was de belangrijkste vraag: 'Blijven de vluchtelingen echt 72 uur in Veenendaal of wordt het langer.' Op die vraag kwam een verrassend antwoord en daarbij zei de burgemeester dat dit mogelijk langer gaat zijn. ,,Het kan eventueel met 24 uur uitlopen. Wij zijn gevraagd om noodopvang te realiseren en dat zou voor 72 uur zijn. Dat is en blijft bij iedereen het streven, maar er kan dus mogelijk een kleine uitloop zijn."

 

Zelf was de burgemeester getuige van de komst van de vluchtelingen in zijn stad en sprak hij ze door middel van een tolk toe. ,,Daarvoor kreeg ik van hen applaus. Dat snapte ik niet, want juist zij verdienen dat. Ik ben vandaag echt door ze geraakt. Zij zijn hierheen gekomen met maar één plastic tasje vol met eigendommen. Onvoorstelbaar."

 

VEILIGHEID Op de bijeenkomst werd nogmaals benadrukt dat veiligheid hoog in het vaandel staat en de vraag of Veenendaal bang moest zijn voor vechtpartijen zoals in Overberg, kon makkelijk weggeveegd worden: ,,Daar heb je een asielzoekerscentrum en wij zijn slechts een noodopvang. In Overberg is veel jeugd bij elkaar, terwijl je hier spreekt over gemengde gezinnen. Het is dus niet te vergelijken, al snap ik de angst. De vluchtelingen in Veenendaal zijn blij dat ze eventjes in alle rust op hun veldbedje in de sporthal kunnen liggen. Daarnaast is er 24 uur bewaking en is er in geval van nood ook voldoende politie op de been."

 

LOCATIE Toch was niet iedereen daar gerust op en vooral het feit dat de hal dicht bij een school staat, riep vraagtekens op. 'Waarom hebben jullie ze niet opgevangen bij een kantoorpand langs de A12. Die staan toch leeg', vroeg een aanwezige hardop. ,,De sporthal is één van onze eerste crisisopvangcentra", aldus Kolff. ,,Daarnaast kunnen we de panden langs de A12 niet gebruiken. Wij moesten binnen 24 uur dit gereed hebben en die panden zijn van particulieren. Wij hadden geen tijd om met hen om de tafel te gaan. Daarnaast heb je daar ook de voorzieningen niet, die wij hier wel kunnen bieden."

 

Een delegatie van de CSV was ook aanwezig en zij konden makkelijk de vraag beantwoorden of de leerlingen nog wel veilig waren: ,,Natuurlijk", werd er stellig benadrukt. ,,Wij realiseren ons dat het voor de kinderen lastig is, maar wij houden een oogje in het zeil en gaan met ze erover in gesprek. Daarnaast zijn wij voor ouders en kinderen altijd bereikbaar voor vragen."

 

HELPENDE HAND Ondanks dat de meningen verdeeld waren over de komst van de vluchtelingen, was er één vrouw die vroeg hoe zij een helpende hand kon bieden. Hierbij kon burgemeester Kolff helder zijn en verwees hij door naar de speciaal geopende e-mail. Via helpen@veenendaal.nl kunnen inwoners zich aanmelden om te helpen en/of spullen aan te bieden. ,,Vrijwilligers hebben wij echter vooralsnog niet meer nodig. Die zijn er genoeg en we moeten elkaar niet voor de voeten gaan lopen. Veenendaal moet de vluchtelingen in alle rust opvangen en ze een warm welkom blijven geven."

Label:

Vluchtelingen