• Archieffoto BDUmedia

Slachtoffers seksueel misbruik vinden steun bij Veense vrijwilliger

VEENENDAAL Het Reformatorisch Meldpunt is op 1 maart één jaar actief. Hier kunnen slachtoffers van seksueel misbruik in de Reformatorische gezindte anoniem hun verhaal doen en stappen zetten naar herstel. Onder andere een vrijwilliger uit Veenendaal beantwoordde hulpvragen die anoniem bij het Meldpunt binnenkwamen, in het eerste jaar bijna 250. Het merendeel betreft hulpvragen van slachtoffers van seksueel misbruik zelf.

Voor slachtoffers is de stap om over seksueel misbruik te gaan praten erg groot. Het Reformatorisch Meldpunt, onderdeel van stichting Chris en Voorkom!, wil de drempel voor een gesprek zo laag mogelijk houden en biedt daarom anonieme contactmogelijkheden via de website www.ikmeldhet.nl. Ook de vrijwilligers blijven anoniem.

GROOT VERSCHIL Gezien het grote aantal slachtoffers dat zelf contact opneemt, blijkt deze opzet te werken. Berna van der Zouwen, projectleider van het Reformatorisch Meldpunt: ,,Het getuigt van veel moed wanneer een slachtoffer de stap durft te zetten om het gesprek aan te gaan. We horen nog vaak dat een slachtoffer weinig steun krijgt uit zijn of haar eigen omgeving. Onze vrijwilligers achter de contactmogelijkheden, onder wie een vrijwilliger uit Veenendaal, maken dan een groot verschil, door er met een luisterend oor en goed advies voor het slachtoffer te zijn."

FAMILIEKRING De grootste groep van de slachtoffers heeft te maken met seksueel misbruik door een man in de familiekring. Het grootste gedeelte van de mensen die contact opneemt met het Reformatorisch Meldpunt is tussen de 20 en de 30 jaar. Tachtig procent van de mensen die contact opneemt is vrouw en twintig procent is man.

Van der Zouwen: ,,Onze vrijwilligers maken het al een jaar mogelijk om beschikbaar te zijn voor de anonieme hulpvragen. Wij zijn blij met hun inzet. Mooi dat er ook uit Veenendaal een vrijwilliger bereid is om zich in te zetten."