• Jeroen van der Veer

Prio (V)een: Op pad met pet en pen (6)

VEENENDAAL Dat politiewerk niet alleen bestaat uit het afhandelen van 112-meldingen, wordt vrijdagavond duidelijk. Journalist Jeroen van der Veer stapte in bij politieagenten Erwin en Esther en kreeg een kijkje achter de schermen tijdens een 'horecadienst'.

Jeroen van der Veer

Met een grote groep aanwezigen neemt het korps van de politie Veenendaal vrijdagavond de briefing door. De koppeltjes zijn gevormd en de tweetallen krijgen allemaal eigen taken. Wel wordt direct duidelijk dat men extra alert is op vuurwerkoverlast en woninginbraken. Het is dan ook niet voor niets dat de groep iets groter is dan normaal. De laatste tijd is het flink raak wat betreft inbraken en daarop anticipeert de politie. ,,We gaan nog meer aanwezig zijn, zodat de pakkans nog groter wordt."

PREVENTIEF De avond begint voor Erwin en Esther rustig. De twee hebben de nacht voor kerstavond horecadienst en kunnen op hun gemakje aan de avond beginnen. Samen rijden ze door het centrum, waar het uitgaanspubliek op dat moment nog niet in groten getale aanwezig is. ,,Wij moeten in deze dienst het centrum in de gaten houden", duidt Erwin. ,,Winkels sluiten tussen 21.00 uur en 22.00 uur en dan rijden wij door de winkelstraat. Hierdoor zien potentiële overvallers dat we er zijn en zijn wij hen voor. Een preventieve werking, die gelukkig zijn vruchten afwerpt."

Toch is hun takenpakket veel groter. Het gebied in en rondom het centrum moet door hen gecoverd worden en als er een Prio 1-melding is, assisteren zij hun collega's elders in de stad. ,,Het is dus echt niet alleen dat wij het uitgaanspubliek in de gaten houden", wil Esther benadrukken. ,,Wij zijn eigenlijk, samen met cameratoezicht, de ogen in en rondom het centrum."

CONTAINERS De eerste kleine melding die het tweetal moet rijden is dan ook niet ver uit de richting. Vijf jongeren zouden op weg naar de stad diverse containers omver trappen. Ter plaatsen worden alleen de kliko's nog gevonden, maar van de jongelui is geen enkel spoor. ,,Kom Erwin, we zetten ze even overeind. Er kan zo geen auto meer door", aldus Esther, terwijl ze al met één been buiten de auto staat.

Het is inmiddels rond 23.00 uur en het uitgaanspubliek begeeft zich langzaam richting De Markt. Het is de avond voor kerstavond gezellig druk. Het uitgaanspubliek kent Erwin en Esther en zij kennen de jongeren. ,,Dat maakt dit werk zo leuk", aldus Esther. ,,De contacten zijn goed en je weet wat er speelt. Zo weet je ook wie eventuele raddraaiers zijn en daar kan je van te voren al rekening mee houden."

Een praatje links en rechts wordt door het duo gemaakt en als het grootste deel is, besluiten Esther en Erwin op het bureau een bak koffie te nemen. Dit kan echter niet lang, want het centrum moet bewaakt worden.

DRONKEN Op straat treft men al snel een dronken jongen aan. De persoon schrikt als hij door Esther met kleine tikjes in zijn gezicht wordt wakker gemaakt. De tiener kan nauwelijks op zijn benen staan en de agenten besluiten hem thuis te brengen en hem aan zijn ouders over te dragen. Een veredelde taxirit? ,,Nee, zeker niet. Hij krijgt gewoon een bekeuring voor openbare dronkenschap", aldus Esther. ,,Nu zijn wij vijf minuten bezig om hem thuis te brengen, maar wat nou als hij wordt beroofd, in coma raakt of zichzelf verwondT? Dan ben je daar een hele avond mee zoet. Dan breng ik zo'n jongen liever veilig thuis."

,,Natuurlijk moeten wij soms ook lachen om dronken mensen", bekent Erwin. ,,Het is bizar hoe ver jongeren het soms laten komen. Wat voor hen alleen niet leuk is, is de bekeuring. Die zien ze pas enkele dagen daarna op de mat en dan hebben ze een dubbele kater."

Wie ook een bekeuring krijgen, zijn twee wildplassers. Hoe hard zij ook hun best doen om zich hier onderuit te praten; het lukt ze niet. ,,Dit doe je niet en al helemaal niet midden in het centrum", wordt er resoluut gezegd.

CAMERA'S Voor de rest verloopt de avond zeer gemoedelijk en lijkt iedereen het naar zijn zin te hebben. Er komen wat meldingen van kleine ruzietjes, maar dat is vaker als er drank in de man is. De samenwerking met cameratoezicht blijkt hierbij perfect te werken. ,,Wil jij even het groepje op de hoek van de straat in de gaten houden. Daar lijkt het één en ander aan de hand", vraagt Esther aan de centrale. Als snel volgt een telefoontje dat het inderdaad leek te escaleren, maar dat twee jongens van de groep eieren voor hun geld kozen en zijn vertrokken.

RODE MUTS Omdat het een rustige en gezellige avond is, blijkt er ruimte voor een dolletje. In het centrum loopt steevast een man, die bij elke politieagent bekend is. Niet vanwege zijn kwade dronk, maar simpelweg omdat hij altijd een praatje wil maken en vaak mensen aanspreekt. Ook vrijdagavond loopt hij er weer door de straten en ontvangt hij van Erwin een kerstmuts. ,,Hier vriend, dit zou je vast goed staan. Doe je rustig aan en ga je ook zo lekker slapen?"

Met een grote glimlach danst hij door de straten, met een rode muts op zijn hoofd. Esther en Erwin lachen en vervolgen hun weg. Het uitgaanspubliek vindt het rond 5.00 uur ook mooi geweest en vertrekt naar huis. De agenten maken nog één ronde, waarna ook zij ervoor kiezen naar het bureau te gaan. Hun bevindingen in het systeem zetten en vervolgens zichzelf gereed maken voor de kerstdagen die komen gaan. ,,Gelukkig moet ik werken", lacht Esther. ,,Ik heb niet zoveel met feestdagen en het horecapubliek is dan vaak extra vrolijk. Nee, laat mij maar lekker werken."

Label:

Prio (V)een