• Jeroen van der Veer

Prio (V)een: Op pad met pet en pen (3)

VEENENDAAL Eén keer in de drie weken rijdt journalist Jeroen van der Veer met de politie in Veenendaal mee. In deze editie een nacht met een mogelijke een plofkraak en een aanhouding. 

Jeroen van der Veer

De dienst van Erwin en Herman is nog maar net begonnen of er komt een melding vanuit Rhenen. Een oplettende burger heeft om iets over tienen een gasfles naast de winkelwagentjes zien staan. Nu is dat op zich niet zo merkwaardig, maar op een steenworp afstand staat een pinautomaat. Deze combinatie lijkt te wijzen op een eventuele voorbereiding van een plofkraak en daarom wordt er met hoge snelheid koers gezet naar de locatie.

,,Oh, dit is een campingfles", ziet Erwin al direct vanuit de auto. Daarnaast blijkt de fles ook leeg te zijn, waardoor de meldkamer met een gerust hart teruggebeld kan worden. Een ritje voor niets? ,,Nee", benadrukt Erwin. ,,Plofkraken zijn momenteel een hype onder criminelen. Wij zijn dan ook blij dat de burger alert is en ons direct belt."

 

SCHOONVEGEN Inmiddels zijn de twee agenten al een uur aan het werk en wordt het in het centrum van Veenendaal iets drukker. Het is vrijdagavond en normaal is er dan veel uitgaanspubliek. ,,Het regent nu, dus het zal wel rustiger zijn", denkt Herman hardop, terwijl ze naar het centrum rijden.

Op de achtergrond kijkt ook cameratoezicht mee en deze extra ogen zien al snel een groepje jeugd dat zich misdraagt op straat. ,,Ik zie dat jullie in de buurt rijden; willen jullie eventjes naar de Scheepjeshof gaan, daar gooit jeugd glas op de grond", wordt er over de portofoon gevraagd. Eenmaal aangekomen volgt een gesprek met de jongelui. In plaats van een bekeuring, krijgen ze een bezem aangereikt.

HET MANNETJE Het blijkt rustig in Veenendaal en er worden wat hotspots in de gemeente bezocht. Ook daar is het allemaal onder controle en daarom besluiten Erwin en Herman naar het bureau te gaan voor een bakje koffie. Na drie uur werken is het even tijd voor een opkikkertje, want de dienst duurt tot 07.00 uur in de ochtend. Herman: ,,Of wij nooit moe zijn rond dit tijdstip? Welnee. Na enkele uren moet je gewoon even wat eten en koffie drinken. Daarna voel je je weer helemaal het mannetje en daarom gaan we dat nu ook even doen."

Toch is daar nu nog geen tijd voor, want een ooggetuige heeft iets gezien en 112 gebeld. Op de Holleweg in Veenendaal zouden mannen ruzie met elkaar hebben en wordt er tegen auto's geslagen. De sirenes gaan aan en in minder dan drie minuten zijn er twee voertuigen op locatie. Ter plekke worden twee mannen aangetroffen, maar van een vechtpartij is geen sprake. Omdat er geen schade wordt geconstateerd, krijgen de dronken personen alleen een waarschuwing.

 

ARRESTATIE De agenten zetten koers naar het bureau, als de meldkamer van zich laat horen. Wederom niet naar hun maaltijd maar opnieuw naar de Holleweg. Door twee toegesnelde collega's zit de verdachte al in de boeien en op straat zijn diverse kapotgeslagen autospiegels de stille getuigen van zinloos geweld. Het is dan wel rond 2.00 uur, maar een buurtbewoner heeft alles zien gebeuren. ,,Daar gaan we nu direct heen, dan hebben we alles zwart op wit staan."

Terwijl de collega's de verdachte afvoeren, gaan Herman en Erwin naar de buurtbewoner. Op hun laptop wordt de getuigeverklaring opgenomen en binnen drie kwartier staat alles in het systeem. ,,De handtekening komen we morgenochtend halen", vertelt Herman tegen de mevrouw. ,,Slaap lekker voor straks en dankjewel voor de oplettende ogen."

 

TIJDROVEND In de cellengang op het bureau heeft de verdachte één van de collega's bedreigd en ook dat zal in het proces meegenomen worden. Vier agenten zitten vervolgens twee uur lang alle gebeurtenissen nauwkeurig in een verslag te verwerken. ,,Mensen vergeten weleens hoe tijdrovend dit is", aldus één van de agenten. ,,Je wil graag de straat op, maar bent nu verplicht hier te zijn. Omdat de verdachten hier vast zitten en er dus iemand op het bureau moet zijn, maar ook omdat alles op papier moet komen. Soms best frustrerend, maar het hoort er nou eenmaal bij."

Tussendoor kunnen Erwin en Herman eindelijk hun maaltijd eten, al worden ze bij de laatste hap opnieuw 'gestoord'. Jongeren zouden op de Markt mot met elkaar hebben en daarom gaan opnieuw de sirenes aan. Zonder geluid, want onnodig mensen wakker maken doet de politie om 3.30 uur liever niet. Ter plaatse is er geen sprake (meer) van een vechtpartij en wordt er alleen een hartig woordje met de baldadige jongeren gesproken.

In de tussentijd heeft Erwin het op het rennen gezet, omdat hij door twee gasten werd uitgescholden. De twee worden ingehaald en meegenomen naar het incident op de Markt. ,,Geef maar jullie ID en wacht hier even. Ik kom zo bij jullie", is de boodschap aan de twee.

 

EXCUUS Als het andere incident volledig is afgehandeld, komt Erwin bij het tweetal terug. ,,Vinden jullie het normaal wat jullie riepen", vraagt de agent op een boze toon. De twee kijken Erwin schaapachtig aan, waarna er stemverheffing volgt. ,,Ik vraag het nog één keer en denk nu goed na met wat je gaat zeggen."

De twee kiezen eieren voor hun geld en bieden hun excuus aan. ,,Jullie ID staat nu in het systeem. Nog één keer zo'n kreet en je krijgt een bon op de mat. Wie weet sta ik morgen wel een bekende van jullie te reanimeren. Scheld je mij dan ook uit? Nee? Goed zo. En nu heel snel naar huis."

De agenten vervolgen hun weg en tot het einde van hun dienst gebeurt er vrijwel niets meer. Wel komt Erwin nog terug op het incident van zojuist: ,,Je kunt een boete geven, maar of we daar ons doel mee bereiken weet ik niet. Nu waarschuw je ze en leg je hen een casus voor. Ik denk dat dit meer effect heeft."

Label:

Prio (V)een