• Jeroen van der Veer

Prio (V)een: Op pad met pet en pen (2)

VEENENDAAL In deel twee van de politieserie Prio (V)een is Jeroen van der Veer mee geweest met de woensdagavonddienst. Hierbij gebeurde weer genoeg. Zo werd onder meer een brommerrijder achtervolgd. 

Jeroen van der Veer

Het is eigenlijk een vrij rustige dienst voor politieagent Herman, waarbij enkel en alleen kleinere meldingen afgehandeld worden. De 33-jarige zit solo in de auto en ondersteunt de aanwezige agenten waar nodig. ,,Daarnaast rijd ik surveillance", duidt Herman zijn taken voor de woensdagavond.

 

STUKJE VEILIGHEID Al snel volgt de eerste oproep, als motoragent Daan naar een melding moet. In een portiekwoning klaagden buren over overlast van hun buurman. Mede omdat de man een bekende van de politie is, is ondersteuning van Herman nodig. Na een kort gesprek, blijkt er weinig tot niets aan de hand en wordt de weg door beide heren individueel vervolgd.

 

,,In dit soort gevallen is het nooit goed om alleen te gaan", legt Herman uit. ,,Als eenheid weten we natuurlijk waar de collega's zijn, maar in je eentje naar een woning gaan doen wij eigenlijk nooit. Een stukje veiligheid voor onszelf, ook al lijkt het voor de buitenstaander soms overbodig."

 

HOTSPOTS BEZOEKEN Op het bureau wordt vervolgens Niels opgehaald. De 22-jarige is politieagent in opleiding en mag na overleg een avond mee. ,,Ik heb veelal autocontroles moeten uitvoeren, maar zo'n noodhulpdienst is weer een stapje verder. Ik ben benieuwd wat ons vanavond te wachten staat."

In eerste instantie lijkt dat niet veel. Bepaalde hotspots in de gemeente worden bezocht en ook daar blijkt alles onder controle.

 

MISLUKTE DOELPOGING Via de meldkamer komt de vraag of er gekeken kan worden bij een voetbalveldje, waar een buurman klaagt over muziekoverlast. ,,Omwonenden hebben last van het geluid. Doe even het muziekboxje zachter en speel lekker door", zegt Herman, terwijl hij behendig de bal afpakt. Een mislukte doelpoging volgt, waarna de drie jongeren lachen.

,,Opgelost", zeggen de agenten tegen elkaar als ze weer in de auto stappen. ,,We kunnen ze wel heel streng toespreken, maar hiermee bereik je meer. De boodschap overbrengen, een dolletje maken en weer door."

 

LEVENSGEVAARLIJKE STUNTS Nadat een voertuig even gecontroleerd werd, zet men koers richting Renswoude. Ook in dit gebied wordt gesurveilleerd door de politie uit Veenendaal en daarom kan een rondje door het dorp geen kwaad.

Al snel ziet een brommerrijder het opvallende politievoertuig, keert om en racet er vandoor. Dit is voor Niels en Herman het signaal om er achteraan te gaan, maar de puber is overduidelijk niet van plan te stoppen.

De bestuurder probeert te ontkomen en haalt daarbij levensgevaarlijke stunts uit. Zo wordt er over de provinciale weg gereden, slingert hij tussen auto's door en kruist hij een tegenligger. Ondanks het geluid en lampen van de sirenes, weigert de tiener zich over te geven.

 

GEVAAR VOOR MEDEWEGGEBRUIKERS Na enkele honderden meters beseft de bestuurder dat hij kansloos is en dat hij het niet gaat winnen van de stuur- en rijkunsten van de politie uit Veenendaal. Zonder ID op zak, zonder bromfietsrijbewijs en zonder kentekenplaatje: de 15-jarige voelt al direct de bui hangen. ,,Ik ben toch niet mijn brommer kwijt hè?", vraagt hij met betraande ogen, terwijl hij even daarvoor nog de stoere jongen wilde uithangen bij zijn vluchtpoging.

Herman grijpt in. ,,Je moet blij zijn dat je deze vraag nog kunt stellen. Besef je wel wat je hebt gedaan? Je reed achteloos en levensgevaarlijk."

De inwoner uit Overberg wordt medegedeeld dat zijn brommer met de politie meegaat en dat hij thuis wordt gebracht. ,,Je wilt toch niet met mijn ouders spreken", is zijn prangende vraag. Door de twee knikkende agenten weet hij genoeg. Thuis heeft hij straks iets uit te leggen.

Hoe hard hij het ook probeert, de verdachte ontkomt er niet aan dat zijn brommer in beslag wordt genomen. ,,Ik zou het nooit meer doen en het vluchten was belachelijk. Ik besef dat echt meneer", probeert hij het tweetal te overtuigen. ,,Als je nou alleen zonder kenteken reed, kon ik het misschien door de vingers zien. Door je vluchtgedrag was je een gevaar voor de medeweggebruikers, jezelf en ons. Dit kon echt niet."

 

VLUCHTEN IS ZINLOOS De bromfiets wordt op het politiebureau in Renswoude tijdelijk ondergebracht en met de jongen achterin wordt er koers gezet naar Overberg. Waar het jongetje bang voor was, gebeurt niet. Zijn vader lijkt nauwelijks geschrokken. ,,Hopelijk beseft u wel wat er had kunnen gebeuren. Hij heeft echt geluk gehad", benadrukt Niels.

De vader en zoon doen afstand van de brommer en de zoon krijgt daarnaast ook een bekeuring. Hoe hoog dat bedrag wordt, moet de Officier van Justitie bepalen. Terwijl Niels de gebeurtenissen op het Veenendaalse bureau in het systeem zet, haalt Herman de brommer op met de politiebus. De avond zit er weer op, waarbij ze beiden hopen dat de jongen ervan geleerd heeft. ,,Vluchten voor de politie heeft nooit zin. We komen je vroeg of laat toch wel tegen."

Label:

Prio (V)een