• Jeroen van der Veer

Prio (V)een: Op pad met pet en pen (15)

VEENENDAAL Overal staan politieauto's en alle agenten staan op scherp. In de lucht vliegt de helikopter en de zoekactie is groots. Hoe gaat de politie te werk bij het zoeken naar plofkrakers? Dit keer in Prio (V)een.

Jeroen van der Veer

Het is iets voor drie uur woensdagnacht als de regen zachtjes op het voorraam van de dienstauto tikt. De nacht heeft nog weinig gebracht als agent Herman een klein inkakmomentje heeft. Als hij koers zet richting het bureau om een bakje koffie te scoren, krijgt hij opeens een alarmerend telefoontje. De moeheid die leek toe te slaan wordt verdrongen door de adrenaline en Herman staat direct op scherp. 

 

Eenheden uit Wageningen zijn momenteel een grote klopjacht aan het houden op twee zware criminelen. Dat is allemaal het gevolg van het automatische alarm dat afgaat in de Hoogstraat. Op dat moment rijdt er net een eenheid in de buurt en deze snelt naar de locatie die via de meldkamer wordt doorgegeven. 

 

ALARM Eenmaal aangekomen op de plek ziet de agent wat niemand graag ziet. Vier gasten hebben zojuist een ramkraak gepleegd bij een juwelier en bij het zien van het eerste politievoertuig vliegen ze de winkel uit. Op de twee gereedstaande scooters scheuren de criminelen weg, maar hadden daarbij niet gerekend op de stuurmanskunsten van de politie. De agent weet met zijn rechter voorkant vakkundig tegen de scooter te botsen, waarna één persoon direct wordt ingerekend. 

Dat is precies het moment waarop Herman het verzoek krijgt zich te verplaatsen naar buurgemeente Wageningen. Als hij met flinke snelheid die kant oprijdt, hoort hij via de portofoon dat ook de tweede verdachte in de boeien ligt. ,,Yes", klinkt er hard door de Veenendaalse politieauto. ,,Dit zijn de meldingen waarom je bij de politie bent gegaan. We hebben er al twee en wij moeten nu echt met z'n allen die andere twee pakken."

 

MELDKAMER Met nog drie kilometer verwijderd van Wageningen wordt bekend dat de politiehelikopter aanvliegend is. De pakkans wordt daardoor groter en groter. Eenheden uit omliggende gemeentes sluiten ook aan en de meldkamer zet vakkundig de auto's weg. 

,,De meldkamer trekt nu een cirkel om het gebied en op elke kruising wordt een auto neergezet", legt Herman uit. ,,Op deze manier maak je een soort vangnet en voorkom je dat de daders eruit kunnen."

 

WARMTEBRONNEN De politiehelikopter boven het gebied neemt de leiding en stuurt agenten op de grond aan. Zo wordt bijvoorbeeld de hondenbegeleider naar de bosjes gestuurd. ,,Hij ruikt inderdaad wat, maar het spoor loopt dood", klinkt er over de portofoon. Vervolgens worden vanuit de lucht diverse warmtebronnen gezien -waaronder één in een kliko-, maar geen enkele keer is het 'raak'. 

Als de helikopter na zo'n uur zoeken niets vindt, vertrekt hij. ,,Dit is enorm zuur", baalt Herman. ,,We waren zo dichtbij. Nu moeten de eenheden aan de grond extra scherp zijn. Ze kunnen elk moment ergens vandaan komen."

 

DOSSIER IS GOUD WAARD Achter de schermen is de meldkamer druk aan het zoeken naar personen die gekoppeld kunnen worden aan de twee mannen die zijn aangehouden. ,,Als wij mensen staande houden, omdat ze zich verdacht gedragen of opvallen, dan noteren wij bijzonderheden in ons systeem. Bijvoorbeeld met wie ze zijn en in welke auto ze rijden. Ook al kunnen we een verdenking voor een strafbaar feit niet aantonen, zo bouwen we wel een dossier op. Dat kan in dit soort gevallen goud opleveren."

Zo ook woensdagnacht, laat de meldkamer via de portofoon weten. Terwijl iedereen nog altijd in zijn positie staat en een enkele onopvallende auto rondrijdt, wordt gevraagd uit te kijken naar een grijs voertuig met bijbehorend kenteken. ,,In die auto zijn de gearresteerden meermaals in Ede en Veenendaal met vrienden gezien. Allen zijn ze bekenden van de politie en daarom is de kans groot dat ze ook nu daarin rondrijden."

 

HETERDAADJE Op de twee adressen waar de auto regelmatig voor de deur staat, wordt door een eenheid poolshoogte genomen. Het voertuig blijkt er niet te staan en daardoor weet men bijna zeker dat er een 'hit' is. De zoekactie richt zich nu niet alleen op Wageningen, maar ook op Ede en Veenendaal. ,,Er rijden veel undercoverauto's rond die daarna zoeken. Het is alleen dan wel lastig om ze aan de ramkraak te linken, doordat het geen 'heterdaadje' is."

 

WAARSCHUWINGSSCHOTEN De gehele nacht zoekt men naar de auto en naar de twee voortvluchtige daders, maar gevonden worden ze tot dat moment niet. Pas als Herman thuis is, en hij is afgelost door de ochtenddienst, krijgt de ramkraak een vervolg. De politie ziet de grijze auto rijden en deze weigert te stoppen. Na een botsing gaat de achtervolging rennend verder. Een van hen wordt door een ooggetuige aangehouden en overgenomen door de politie.

De andere verdachte rent weg en werd aangeroepen te blijven staan. Hier wordt geen gehoor aan gegeven, waarop de politie twee waarschuwingsschoten vuurt. Ook daar geeft de verdachte geen gehoor aan, maar weet de politie de verdachte alsnog aan te houden.

Voor de ramkraak zitten nu vier mannen vast. Een 26-jarige Edenaar en een 20-jarige Veenendaler werden van hun scooter gereden en een 26-jarige Edenaar en een 22-jarige Veenendaler zijn in de vroege ochtend na een achtervolging gearresteerd.

Label:

Prio (V)een