• Jeroen van der Veer

Prio (V)een: Op pad met pet en pen (10)

VEENENDAAL Als agent zijnde heb je tegenwoordig een olifantenhuid nodig. De scheldwoorden vliegen je geregeld om de oren en vooral als er alcohol in het spel is, wordt het geduld van een agent vaak op de proef gesteld.

Jeroen van der Veer

Terwijl zijn maatje een boete krijgt voor wildplassen, schreeuwt een knaapje van vijftien met zijn telefooncamera in de hand dat ,,de mongolenpolitie hen weer moet hebben". Het is voor agent Erwin het signaal in te grijpen en binnen twee seconden ligt de net zo stoere jongen op zijn buik met zijn handen op de rug.

 

Het duo viel bij de agenten op, nadat men een melding had gekregen dat het bij een feesttent in Rhenen niet helemaal vlekkeloos verliep. Een feest voor jongeren tot en met achttien jaar is druk bezocht en veel testosteronbommetjes begeven zich op de dansvloer.

Op locatie lijkt alles weer rustig. Toch vraagt Erwin nog even de videobeelden op. ,,Die jongeren zijn waarschijnlijk hier uitgezet en gaan in het centrum van Veenendaal uit. Nu weten we wie het zijn en kunnen wij daar op anticiperen."

 

SCHELDEN Dat bleek dus sneller nodig dan gedacht. Niet ver van de horecagelegenheid werd het duo aangetroffen. Terwijl de jongste van de twee al geboeid was, vond de oudste het ook nodig om het geduld van de aanwezige agenten te testen.

Hij kon erg ver gaan en de ziekte kanker was al meerdere keren als bijvoeglijk naamwoord gebruikt. Ondanks diverse waarschuwingen bleef de jongen uit Rhenen brutaal. Als het gescheld persoonlijk wordt, vindt men het genoeg en wordt ook de oudste in de boeien geslagen.

 

SCHOONMAKEN De jongste van de twee, die in bijzijn van zijn vriend nog heel stoer was, verandert al op weg naar het bureau snel in een mak schaapje. In de auto is de spanning en alcohol hem teveel geworden en net voor aankomst kotst hij de achterbank onder.

Op het bureau gebeurt dit bij het ademanalyseapparaat en in de cel opnieuw, waardoor de kosten hoog zullen oplopen. Erwin: ,,Terwijl wij op het bureau de afhandeling deden, kreeg hij het besef dat hij fout zat. Hij bood zijn excuus aan en werkte goed mee. Na een gesprek met zijn moeder erbij kon hij met haar mee naar huis. Wij laten nu een schoonmaakbedrijf komen om de kots op te ruimen en dat wordt op hem verhaald. Een duur lesje, maar hopelijk heeft hij hiervan geleerd."

 

GRENS Voor de oudste van de twee werd een transportritje naar het cellencomplex in Houten geregeld. ,,Op het bureau vond hij het nodig om weer iedereen te bedreigen en te beledigen. Tja, dan mag je op de blaren zitten."

,,We moesten hen wel meenemen", vertelt Erwin. ,,Ik ben niet bij de politie gegaan om mij zo te laten behandelen. Als dat soort gasten dronken zijn, doe je soms net of je de scheldwoorden niet hoort. Toch moet je op een gegeven moment een grens trekken en die was net bereikt. Als wij toestaan dat men ons beledigt terwijl zij ons filmen, dan gaat dat filmpje heel social-media over. Dat moeten wij voor zijn."

 

KETTINGSLOT Terwijl de drie agenten hun bevindingen op papier zetten, rijden agenten Esther en Arjan rondom het centrum. Achter de winkels treft men al snel een groepje jeugd aan. Hun opgefokte houding trekt de aandacht en terwijl de auto tot stilstand wordt gebracht, rent één van de jongens hard weg.

De achtervolging wordt niet ingezet en het duo spreekt het overgebleven drietal aan. De agenten blijken net op tijd. ,,Ik sla hem helemaal dood. Hij gaf mij een kopstoot en nu wil ik hem kapot maken", zijn enkele van de krachttermen die de jongen roept, terwijl hij in zijn hand een kettingslot heeft.

Hij heeft zojuist een kopstoot gekregen en is uit op wraak. ,,Kies eieren voor je geld en laat ons het oplossen", zegt Esther tegen hem. ,,Doe aangifte. Dan zit hij straks binnen in plaats van jij."

Terwijl Arjan het slot in beslag neemt, rijdt de jongen op zijn scooter naar het bureau voor het doen van aangifte. ,,Hier waren we net op tijd", aldus Arjan. ,,Wat er zich heeft afgespeeld, is nog niet duidelijk, maar dit had heel anders kunnen aflopen. Vaak hoor je van jongeren dat ze ons té vaak zien in en rondom het centrum, maar dit is het voorbeeld waarom wij dit doen. Wij zijn de problemen liever voor dan dat wij ze moeten oplossen."

 

LEERPROCES Na twee uur alles op papier te hebben gezet, zijn ook Erwin en zijn andere twee collega's weer inzetbaar voor incidentenafhandeling. Ondanks dat het een rustige dienst blijkt, ergert hij zich nog altijd aan het duo die zij eerder die avond hebben opgepakt.

,,Nu is het momenteel rustig in Veenendaal, maar wat nou als mijn collega's elders in gevaar waren gekomen", vraagt hij zich hardop in de auto af. ,,Normaal rijden wij door Veenendaal en daardoor kunnen wij in geval van nood snel op locatie zijn. Nu zit je op het bureau en kan de aanrijdtijd langer zijn. Wat nou als er een reanimatie was en wij door dit soort knaapjes nét te laat komen?"

Het zijn vraagstukken die ook aan het duo zijn voorgelegd. ,,Ik vraag mij af of de oudste van dat tweetal het ooit zal leren, maar de jongste begreep het wel. Hij bood al vrij snel zijn excuus aan. Ook zijn moeder, die hem ophaalde van het bureau, was zichtbaar geschrokken van de daden van haar zoon en ik weet zeker dat hij ervan geleerd heeft. Dat verzacht de frustratie nog iets."

Label:

Prio (V)een