• Jeroen van der Veer

Prio (V)een: Op pad met pet en pen (1)

VEENENDAAL Journalist Jeroen van der Veer loopt namens VeenendaalseKrant.nl het komende jaar mee met diverse onderdelen van de politie in Veenendaal. De aftrap was afgelopen vrijdag, toen Van der Veer een avond- en nachtdienst mee mocht maken.

Met de politiebus rijden Jonathan en Jos door de straten. Het is vrijdagavond 19.00 uur en na een drukke middag zit het avondeten net in de buik. Een half uur eten, meer is het niet. Ze moeten snel de straat op, want Veenendaal moet bewaakt worden.

Zij zijn deze avond de aangewezen personen om op noodoproepen te rijden en deze kunnen elk moment plaatsvinden. Het is waarom ze bij de politie zijn gegaan: de adrenaline door het lichaam voelen gieren. In de politiebus staat een fiets, terwijl de twee heren voorin plaatsnemen. De tweewieler is om in de straatjes te rijden, waar de bus niet kan komen. Ze hopen stiekem dat hij nodig is, al blijft het een dubbel gevoel: ,,Je wil de straten veilig hebben en als dat zo is, hebben we de fiets niet nodig. Dat is een goed teken en dat gebeurt gelukkig steeds vaker."

VECHTPARTIJ De twee agenten draaien de rondweg op. Vooralsnog is het rustig en daarom rijden ze naar Achterberg. Het gebied dat ook gecoverd wordt door Politie Veenendaal. ,,Even snel een handtekening halen voor onder een aangifte."

De persoon van de aangifte wil een gesprek met Jos aanknopen, maar daar is simpelweg geen tijd voor. Ze moeten continu bereikbaar zijn voor de meldkamer. Opeens klinkt in hun oortjes de meldkamer. In de Tuinstraat zou een vechtpartij zijn en er wordt toestemming gegeven om met toeters en bellen die kant op te snellen. Binnen de kortste keren is de bestemming bereikt en lijken de twee vechtersbazen al uit elkaar. Door twee aanwezige eenheden wordt er bemiddeld. De aangever wil geen aangifte doen en daarom kan de politie vrij weinig doen.

De politieauto's vervolgen ieder weer hun weg en ook Jos en Jonathan rijden weer door de Veenendaalse straten. Alles lijkt onder controle.

BOSJES Doordat 'Nachtgeluiden' wordt gehouden, besluiten ze daar maar een kijkje te nemen. Het is druk, zeker vierhonderd man. ,,Als hier straks een reanimatie nodig is, moeten we wel erbij kunnen hé", wordt tegen de organisatie gezegd. ,,Denk daar een beetje om en zorg dat de toegangswegen vrij blijven."

Ze krijgen gelijk en hun weg wordt vervolgd. In het naastgelegen bos vindt men nog een stelletje die in een auto elkaar wel erg lief vindt. Zij worden vriendelijk verzocht dat niet hier te doen. Jonathan stapt met een grote lach de bus weer in. Jos weet genoeg.

Bij terugkomst op het bureau kan het typen beginnen. Elk incident en melding moet tot op de centimeter nauwkeurig beschreven worden. Het is misschien wel het minst leuke van hun werk, maar oh zo belangrijk. Op datzelfde moment komen Erwin en Herman binnen. Zij nemen straks de dienst over en kunnen direct aan de slag. De sirenes kunnen direct aan, want hun avond begint met een persoon die roerloos op de grond ligt. Om hem heen staan diverse bekenden van de politie en de sfeer is grimmig.

LASERPEN De boze blik van Herman is genoeg om rust te creëren en het ambulancepersoneel kijkt de persoon na. Een snelle afhandeling zorgt ervoor dat men direct door kan naar een nieuwe melding. Een groep jongelui zou voortdurend met een laserpen naar binnen aan het schijnen zijn.

Twee personen worden aangetroffen, maar de pen niet. Deze wordt pas gevonden als men aanbelt bij een huis, waar één van de verdachten woont. De minderjarige bekent een laserpen te hebben, maar zegt er die avond niets mee te hebben gedaan. Hij kiest er vrijwillig voor de pen in te leveren, om te voorkomen dat hij aangekeken wordt als er in de buurt weer zo'n situatie is. ,,Verstandig van je", complimenteert Herman hem.

Een nieuwe melding van een verdachte situatie levert vervolgens niets op, waarna de klok twaalf uur aangeeft. Een melding van twee scooters wordt uiterst serieus genomen, want men denkt dat er een woninginbraak gepleegd wordt en de voertuigen gereed staan voor de vlucht.

Ondanks dat er met hoge snelheid die kant op gerend wordt, worden er geen scooters aangetroffen. De melder meldt zich: ,,Ze stonden hier", vertelt de man. ,,Top dat jullie zo snel waren. Helaas. Ze zijn al weg. Het zal wel loos zijn. Excuus daarvoor." Erwin onderbreekt: ,,Heel goed dat u belde. Dat willen we graag."

VERDACHTE IN KAST Op datzelfde moment horen ze op de portofoon dat collega's een man hebben overmeesterd. Dit is gebeurd nadat diverse eenheden die kant op gingen en waarbij pepperspray is gebruikt. Op het bureau wordt het voorval besproken, waarbij ook Herman en Erwin aansluiten. ,,We weten waar de andere verdachte is, zullen we hem ophalen?", wordt om 1.30 uur gevraagd. Er is meer gebeurd dan enkel en alleen een worsteling en daarom knikken ook Erwin en Herman instemmend. Met meerdere eenheden wordt het huis omsingeld. De toegang wordt door de bewoonster geweigerd, maar met een machtiging wordt die barricade omzeild. Op de bovenverdieping wordt de verdachte in een kast gevonden en aangehouden. ,,Twee man binnen, goed werk", wordt er onderling gezegd.

PAPIERWERK Een grote vangst en met zes man wordt vervolgens op het bureau alles op papier gezet. Elke beweging, elke handeling en elke bevinding. Het is frustrerend en een tijdrovende klus, naar iedereen beseft dat het cruciaal is. Ondertussen zitten de twee verdachten in de cel. De buit is binnen. De klok geeft inmiddels 4.15 uur aan, als iedereen zo goed als uitgetikt is.

Precies op tijd om het uitgaanspubliek uit te zwaaien. De portofoon blijft rustig, al kunnen de sirenes nog één keer aan. Een man zorgt voor onrust in een flat, maar dat brandje wordt snel geblust. De dag zit er op. Om 7.00 uur kunnen Herman en Erwin naar huis. Even slapen en daarna weer door. Op naar weer een nieuwe dag.

Label:

Prio (V)een