• Lyu Jia
  • 112Heuvelrug.nl
  • 112Heuvelrug.nl
  • Koen van Weel

Liveblog (afgesloten): Panda's in goede gezondheid aangekomen in Rhenen

RHENEN Na lang wachten is het vandaag eindelijk zover. Reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya verhuizen van China naar Nederland, waar ze in Ouwehands Dierenpark in Rhenen de komende (maximaal) vijftien jaar zullen komen te wonen. In dit liveblog volgen we de reisdag van de panda's op de voet.

 

23:58 uur: De twee panda's zijn met gejuich ontvangen bij Ouwehands Dierenpark. Daarmee wordt deze liveblog ook afgesloten.

 

22.00 uur: De vrachtwagen met Wu Wen en Xing Ya vertrekt vanaf Schiphol. Over ruim een uurtje arriveert het konvooi in Rhenen. Daar is, bij de Koning van Denemarken, al een feestje voor genodigden aan de gang. Daar wordt straks getoost op de komst van de panda's.

 

21.50 uur: Voor de camera van RTV Utrecht geeft directeur Robin de Lange van Ouwehands Dierenpark voor het eerst duidelijkheid over de aanpassing van de ticketprijs. ,,Op drukke dagen wordt het 25 euro voor volwassenen om binnen te komen, dat is nu 21,50 euro. Maar we gaan ook werken met variabele tarieven. Op rustige dagen is toegang wat goedkoper, zo rond de 20 euro.''

 

21.20 uur: Na een kleine tien, soms hectische minuten, is het tijd om de panda's in te laden in de vrachtwagen die ze naar Rhenen gaat brengen. De schotten worden weer voor hun kooien gedaan en rustig worden ze in de vrachtwagen gezet.

 

21.10 uur: Daar zijn de panda's! Met een karretje worden Wu Wen en Xing Ya naar de verzamelde pers gereden. Ze maken een rustige indruk. (zie foto)

 

21.08 uur: Eigenaar Marcel Boekhoorn is zo trots als een pauw: ,,Een droom komt uit! De panda's hebben mijn hart veroverd en ze zullen nog veel meer harten veroveren.''

 

21.06 uur: De panda's hebben een relaxte vlucht gehad en krijgen nu voer. Hierna mogen ze door de pers bezocht worden en worden ze daarna vervoerd naar hun verblijf in Rhenen. Daar moeten de panda's vier weken in quarantaine zitten.

 

20.44 uur: Bij Ouwehands Dierenpark in Rhenen staan nog helemaal geen mensen te wachten op de komst van de panda's.

 

20.38 uur: Over vijftien minuten worden de panda's getoond aan de aanwezige Nederlandse pers, Chinese en Nederlandse hoogwaardigheidsbekleders en genodigden. Eerst werden ze nog getest op hun gezondheid.

 

19.55 uur: De Veenendaalse burgemeester Wouter Kolff feliciteert de burgemeester van Rhenen met de komst van de reuzenpanda's.

 

19.42 uur: Nadat de reuzenpanda's in het KLM dierenhotel zijn ingeklaard en er een gezondheidscheck heeft plaatsgevonden, zullen de Nederlandse pers, Chinese en Nederlandse hoogwaardigheidsbekleders en genodigden voor het eerst de reuzenpanda's ontmoeten, meldt Ouwehands Dierenpark. Vervolgens zullen de reuzenpanda's hun reis vervolgen naar Ouwehands Dierenpark in Rhenen.

 

19.30 uur: Het vliegtuig met de panda's is geland op Schiphol.

 

17.40 uur: Het politieteam Rhenen is vertrokken naar Schiphol. Zij begeleiden straks de truck met panda's naar Ouwehands Dierenpark in Rhenen (zie foto's).

 

17.19 uur: Walter Zijlstra rijdt straks een bijzondere rit. Hij is één van de twee motorrijders die de panda's mogen begeleiden van Schiphol naar hun nieuwe verblijf.

 

17.00 uur: Zo ziet het pandaverblijf er nu uit.

 

16.40 uur: De politie in Rhenen is ook klaar voor de komst van de panda's. Arjan van Drie en Esmiralda Quint begeleiden vanavond de panda's.

 

14.48 uur: Ook het satirische Facebookaccount De Speld haakt in op het ´pandamonium´.

 

13.36 uur: Ook bij Ouwehands Dierenpark zijn de voorbereidingen in volle gang. Zo is daar woensdagochtend de allereerste lading bamboe afgeleverd. De bamboe wordt opgeslagen in de speciale koelcel zodat Xing Ya en Wu Wen vanavond vers eten voorgeschoteld krijgen.

 

13.02 uur: Het duurt nog een paar uur voordat de panda's landen op Nederlandse bodem. Wil je ondertussen je pandakennis testen, doe dan mee aan de grote VeenendaalseKrant.nl reuzenpanda quiz.

 

11.57 uur: Op sociale media wordt ook veel gepost over de panda's. Zo heeft iemand de panda's al gezien op Schiphol, en ook zouden er elders in de provincie al een panda achter de tralies zit.

 

10.50 uur: Wil je de vlucht live volgen, kijk dan op deze website of deze website.

 

10.00 uur: De website van Schiphol meldt dat de verwachte aankomsttijd is aangepast. Het vliegtuig wordt niet om 19.05 uur verwacht, maar om 19.28 uur.

 

09.47 uur: Aan boord van het vliegtuig zit onder meer een delegatie van Ouwehands Dierenpark en ook twee stewardessen uit Rhenen vliegen mee. Maar ook Kim Brantjes en Sergio Bena behoren tot de passagiers. Zij wonnen de Pandaveiling die Ouwehands Dierenpark uitschreef en mogen daarom mee de dieren ophalen en naar Nederland brengen.

 

09.20 uur: Wu Wen en Xing Ya worden goed verzorgd tijdens de vlucht. KLM Cargo heeft speciale dierenstewards die meereizen naar Nederland en ook één van de vaste verzorgers reist met de panda's mee. De dieren krijgen onderweg bamboe en water en dat is, naast de nodige rust, eigenlijk alles wat ze nodig hebben.

 

08.30 uur: Het is zover. Vlucht KL0892 is vertrokken vanuit Chengdu. Als alles volgens planning verloopt landt het vliegtuig vanavond om 19.05 uur op Schiphol. Daar mogen de dieren dan even wennen in een speciaal dierenhotel. Ook is er op Schiphol een persmoment waarbij de dieren kort te zien zullen zijn. Daarna vertrekken de dieren met een speciaal transport richting Rhenen. De panda's arriveren dan naar verwachting rond 21.30 uur bij Ouwehands Dierenpark.

 

Meer weten over de komst van de reuzenpanda's naar Ouwehands Dierenpark? Lees dan de artikelen in ons dossier.