Debat aan het Plein in teken van vluchtelingencrisis

VEENENDAAL Bibliotheek Veenendaal en de Volksuniversiteit Veenendaal houden donderdag 4 februari een nieuwe editie van 'Debat aan het Plein' met als thema: 'De Europese vluchtelingen- en migrantencrisis, hoe nu verder?'

Speciaal voor deze editie komt hoogleraar Europese studies en migratie-expert Paul Scheffer naar Veenendaal om een inleiding te geven op dit actuele onderwerp. Na de inleiding is er gelegenheid voor een open gedachtewisseling over dit thema onder leiding van publicist Rein Bijkerk.

De beelden staan ons nog levendig voor ogen. De enorme stroom vluchtelingen die vanuit Noord-Afrika en het Midden-Oosten via land of over zee Europa binnenkomen. De berichten en beelden zijn ingrijpend en laten een groot menselijk drama zien. Maar met de groeiende stroom vluchtelingen, groeien ook de vragen, zijn er zorgen én zijn de meningen verdeeld hoe deze crisis op te lossen. Want kunnen wij de enorme aantallen wel aan of zijn de grenzen bereikt? En is iedereen welkom, hoe regelen we de opvang en later de integratie; zowel op Europees als op nationaal en lokaal niveau. Is Europa in staat hierin gezamenlijk op te treden, vluchtelingen eerlijk te verdelen of staat de eenheid onder druk nu landen dreigen hun grenzen te sluiten. Kortom: de vraag dringt zich op hoe het nu verder moet de 'Europese vluchtelingen- en migratiecrisis'.

SCHEFFER Inleider van de avond is hoogleraar Europese studies en migratie-expert Paul Scheffer. Hij werd bekend door zijn artikelen en boeken over de integratie van nieuwkomers en het immigratievraagstuk. Onlangs publiceerde hij in het NRC-Handelsblad zijn bijdrage aan het debat over de vluchtelingencrisis, getiteld 'De exodus en wij'. Zijn inleiding heeft als doel om de crisis in een breder perspectief te plaatsen en dient als input voor de levendige gedachtewisseling na de pauze, onder leiding van publicist Rein Bijkerk. Bij deze editie van 'Debat aan het Plein' zijn ook de gemeente Veenendaal en Vluchtelingenwerk Oost-Nederland, afdeling Veenendaal betrokken.

AANMELDEN Het 'debat aan het Plein' wordt gehouden op donderdag 4 februari van 20.00 tot 22.00 uur in de theaterzaal van Spectrum, Kees Stipplein 72 in Veenendaal. Aanmelden voor het gratis debat kan via info@vuveenendaal.nl.

Label:

Vluchtelingen