• Chinese vakmannen bevestigen rode doeken op hoogste punt van Pandasia.

    Ouwehands Dierenpark Rhenen
  • Chinese werknemers werken aan houten dakconstructie Pandasia.

    Ouwehands Dierenpark Rhenen

Chinese ceremonie op 17 meter hoogte in Ouwehand

RHENEN Er vond dinsdag om 10.08 uur een bijzondere ceremonie plaats op het dak van het reuzenpandaverblijf Pandasia in Ouwehands Dierenpark. De afgelopen weken heeft een groep Chinese vakmannen hard gewerkt, met als resultaat dat Pandasia het hoogste punt van 17 meter heeft bereikt. In China is het gebruikelijk om deze mijlpaal te vieren.

Daarom is op initiatief van de Chinese werknemers deze ceremonie georganiseerd. Een aantal medewerkers van Ouwehands Dierenpark was uitgenodigd om bij dit hoogtepunt aanwezig te zijn. Het tijdstip van de ceremonie is zorgvuldig gekozen. Volgens Chinese begrippen staat het getal 10 voor perfectie en is 8 een geluksgetal.

DOEKEN EN SNOEPJES Tijdens de ceremonie zijn er rode doeken bevestigd aan het hoogste punt van de houten dakconstructie. Tevens zijn er snoepjes in rode verpakking aan de werknemers uitgedeeld. Rood is namelijk dé kleur van China en staat voor geluk en blijdschap. Daarnaast mag in China bij soortgelijke aangelegenheden vuurwerk niet ontbreken. Omdat vuurwerk afsteken in het dierenpark niet mogelijk is, zijn er sterretjes uitgedeeld om deze Chinese traditie toch in ere te houden.

VAKMANSCHAP De groep werknemers zal het project onder meer voorzien van een traditionele Chinese dak- en gevelconstructie en van traditionele Chinese thematisering. De komende maanden wisselen houtbewerkers, dakbedekkers en decorateurs elkaar af om samen een uniek gebouw te realiseren.

Daarnaast bouwen ze zowel bij de entree als uitgang van Pandasia een Chinese poort. Deze poorten zijn in China op traditionele wijze gemaakt en een paar maanden geleden naar Nederland verscheept. De dak- en gevelconstructie wordt voorzien van ruim 35.000 aardewerk dakpannen. Deze geglazuurde dakpannen zijn in een 700 jaar oude fabriek met de hand gemaakt en voorzien van een keizerlijke kleur.

AUTHENTIEK Gedurende de gehele zomerperiode zal de groep vaklieden zich inzetten om Pandasia om te toveren tot een heus authentiek Chinees bouwwerk. De vorm, constructie, verhoudingen, materiaal en kleur van de gebouwen zijn afgeleid van een Chinese tempel. Het Chinese vakmanschap is vanaf een afstand voor bezoekers te volgen.